Publisert av: raagraaum | 16 februar, 2009

Røde Khmer for retten

Dagens VG forteller at den første Røde Khmer-rettssaken er i gang. Det var på tide. Spørsmålet er: Vil rettssaker og dommer være egnet til å lege sårene i Kambodsja?

Khmer-folket er – eller snarere var – et av Asias store kulturfolk. Den enorme byen/tempelstrukturen Angkhor Vat burde med rette vært et av verdens underverker. Den gikk sannsynligvis under kort og godt fordi den ble for stor med sin tids teknologi.

Problemet de fortsatt lever med kan kort sammenfattes med kolonialisme og følgene av det. Kambodsja og nabolandene var franske kolonier. Da nabolandet Vietnam begynte sitt opprør, ble det oppfattet som om Sovjet ville utvide sin kontroll over Asia. Landet ble delt, og folket lovet en folkeavstemning om framtidig status. Da det ble klart at folket ville velge Ho Chi Minh som sin leder for et forent Vietnam, stoppet USA prosessen, og begynte å «gi militære råd» til Sør-Vietnam.

Ved siden av kommunisme/amerikavenlighet, sto det også om kristne /buddhister. Gjennom det franske koloniveldet var kristne blitt overklasse i landet, særlig i de rike områdene sør i landet. Sør-Vietnams regjeringer var satt inn for å sikre amerikanske og kristne interesser.

I kampene som nå oppsto, tok både FNL (vietnamesisk frigjøringsfront) og USA i bruk nabolandene. I Kambodsja ordnet USA med et militærkupp og innsatte en vennlig regjering. Det ville, sett fra folket side i Kambodsja, si Sør-Vietnam-vennlig.

Khmerfolket og vietnameserne er tradisjonelt fiender.

Dette var bakgrunnen for at Pol Pot og hans medarbeidere i Røde Khmer kunne få såpass oppslutning at de ble i stand til å sette igang sitt absurde og totalt grusomme nasjonalistiske eksperiment (under navnet kommunisme). De kunne gjøre det kort og godt fordi alt annet styre i landet var kompromittert.

Om årene som kom skal jeg ikke si noe. Det er vel kjent for de fleste.

Så kommer opprøret – med støtte fra Vietnam. Det var ikke populært, men alt var bedre enn Røde Khmers terror. Kampene pågikk lenge, og nå skjer det fullstendig absurde:

Siden USA var blitt ydmyket i Vietnam, støttet nå USA Pol Pots regime som det legitime. Mens selv de mest ytterliggående ML-ere her hjemme begynte å forstå hva de hadde støttet – overtok nå USA og deres venner støtten til et regime man så inderlig vel visste var det grusomste vi kjenner til.

På tross av dette, Pol Pot og Røde Khmer ble slått og fengslet.

Det jeg lurer på, imidlertid, er om ikke det hadde vært bedre å spørre Nelson Mandela og Desmond Tutu om å foreslå en måte å få til forsoning i Kambodsja.

Det går liksom ikke an å straffe de som deltok i myrderiene på en måte som er overbevisende, helbredende. En sannhetskommisjon, derimot, har potensiale som helbredende.

Det ser ut til å virke i Sør-Afrika. I Kambodsja er sjansene større, fordi folket er buddhister, og dermed ikke fanatiske tilhengere av straff.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: