Publisert av: raagraaum | 20 februar, 2009

Atlantis?

Myten om »Atlantis» skriver seg fra det gamle Egypt, for så å bli skrevet ned av Platon noe rundt 400 år før vår moderne tidsregning. Han beskriver en rund by, som ligner mye på beskrivelser fra Egypt.

Et av de beste forslag på Atlantismyten er øya Santorini, der vi i dag finner øya som en månesigd. Geologer forteller om en vulkansk eksplosjon her omtrent 1500 år før vår tidsregning. Det vil si at det har vært ei rund øy inne i et krater, og denne passer rimelig med Platons beskrivelse. På det som er igjen av kraterveggene, finner arkeologer rester av hus som minner om den minoiske kulturen på Kreta – under nedfallet fra eksplosojonen.

Så langt er alt bra. Vi vet hvor Atlantis var; ikke nok med det, vi har arkeologiske funn som forteller om hvordan de bodde.

Santorini i dag

Santorini i dag

Men så er det «alternativindustrien». Mye av det den bygger på theosofenes fantasier. Myten er utvidet til det ukjennbare. Derfor er det kanskje bare naturlig at en flyingeniør som leiter på Google Ocean finner et rutemønster på havbunnen som selvfølgelig ikke kan være rektangulært. Og Atlantis må jo være i Atlanterhavet, det sier seg jo selv av navnet?

havbunn

For ordens skyld – det finnes en rekke naturlige formasjoner som er regulære – også i kvadratmønstre.

Jeg foretrekker et Atlantis der vi kan vandre i den døde sivilisasjonens ruiner, en avansert sivilisasjon som hadde alt fra rennende varmt og kalt vann til vannklosetter med luftavtrekk som hindret lukt å trenge inn i huset.

Altså – Santorini og Kreta.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: