Publisert av: raagraaum | 10 mars, 2009

Politislåbrok

Det er vel et år et to siden. Det kan være at jeg husker litt feil mht. tid, sted, rang, men det var altså slik:

Ei natt ble en lensmannsbetjent (kunne ikke norsk politi få noen skikkelige titler samtidig med at de forhåpentligvis snart blir lønnet anstendig), men altså, en lensmannsbetjent oppdaget at det var noen som holdt på å bryte seg inn i et hus i nabolaget.

Iført pyjamas løp han ut og arresterte den ikke alt for vellykkede innbruddstjuven. Dette ble slått forholdsvis stort opp i de lokale avisene, som hør og bør.

For å vise takknemlighet var det noen som tok på seg å sy en politislåbrok til betjenten, med tanke på at han kunne være mer korrekt kledd neste gang han kasta seg ut i natta for å arrestere tjuver eller andre skumle mennesker som truet nabolaget.

En … vent nå litt … politislåbrok? Finnes det noen godkjent, uniformert politislåbrok? I tilfelle, hvorfor hadde betjenten ikke en hengende ved senga?

Altså, dette minner farlig om en debatt som nok er lagt død noen år framover. Hvordan kunne det være mulig å dekke håret og samtidig være klart uniformert?

I dag så jeg en dame komme gående inn på Gulskogen senter. Hun hadde håret skjult med et tøystykke, samtidig som hun hadde ei vanlig lue av noe slag på seg. Eller kanskje det heter hatt, jeg er ikke så sikker på sånt når det gjelder damepåkledsel.

Var hun muslim? Ja, det er jo en mulighet, men det har jo også hendt at damer som ikke har tid til å stelle håret akkurat her og nå skjuler håret med et tøystykke. Eller hun hadde en sykdom som gjorde at hun hadde behov for å skjule håret.

Altså, jeg kan ikke si noe om hennes tro ut fra det jeg så.

Hva har nå dette med politislåbroken å gjøre? Jo, hvordan lager man en politislåbrok på en slik måte at det enhver som har bodd i Norge noen stund gjenkjenner den som tegn på autoritet?

Det er ganske enkelt. Man bruker et stoff med samme farge som en vanlig uniform. Så syr man på de vanlige distinksjonene – politimerke etc.

For det er ikke selve klesplagget som er uniformen. Den vanlige polititjenestemann vi møter på gata går gjerne skinnkledd. Eller i en spesiell svart dress. Inne på kontor kan det være skjørt. Når det er fare på ferde både hjelm og skjold.

Det politidirektøren antydet var ganske enkelt det jeg så på Gulskogen i dag – ei vanlig politilue over et nøytralt svart skjerf – gjerne med politimerke som er gjenkjennelig.

Min personlige favoritt ville være en politi-buff.

Men toget er gått, og det vil gå mange år til neste gang.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: