Publisert av: raagraaum | 20 mars, 2009

Palestinaproblemet

n liker svært dårlig at jeg uttaler meg om konflikten mellom Israel og palestinerne. Jeg kan like gjerne fortelle hvorfor, før jeg gir meg selv litt mer armslag.

Kort tid før han skulle begynne på skolen, ble han innlagt på Wergelandsveiens privatklinikk for fjerning av mandlene. Der delta han rom med ei jevngammel jente, Sidsel Levin. En dag kom hennes far, mor og søster på besøk. Faren hadde med noe som n aldri hadde smakt: Druer. Søte, leskende druer.

Han visste vel ikke hva det ville si når de voksne snakket om at dette var jøder. Men noen år seinere oppdaga han at et spesielt bind av et stort verk om den andre verdenskrigen, ble gjømt bort hos den naboen som hadde dette verket.

Og det som gjømmes bort for barn, det leser de bak sofaen, ikke sant?

Og hva var det som skulle skjules for barn? Jo, den brutale sannheten om jødeutryddelsene. Han husker spesielt bildet av lampeskjermene laget av jødehud, og greide å blande sammen «J»-såpe med den ennå forekommende «B»-såpa.

Mens de andre ungene ikke hadde noe innhold i ordet «jøde», hadde han det. Ei jente som hadde forbrent handa si, hennes far som delte druene mellom alle på rommet. Mennesker, akkurat som oss. Vennlige. Norske.

Som voksen kom n derfor til å bli en «jødevenn», noe som egentlig var ganske så uforpliktende. Den gangen var det sosialister som dro til Israel for å hjelpe til å bygge kibbutzene.

Seinere kom han også til å se den andre siden av saka. Menneskene som var fordrevet. De som hadde mistet sitt hjem og sin levevei når de israelske nybyggerne tok det de mente var fritt for dem å ta. Flyktningleirene, massakrene i Libanon, utført av Libanesiske kristne, med støtte av Israels hær.

For å gi en kort konklusjon: n ser det slik at Israel måtte komme. Ikke på grunn av det som står i den gamle boka kalt Bibelen, men fordi jødene var blitt behandlet som de var i Europeisk historie. Etter andre verdenskrig, da de årtusenlange pogromene ble utført med industrielle metoder, var den ikke moralsk mulig for det unge FN å gjøre annet enn å anerkjenne et Israel som var i ferd med å danne seg selv.

Problemet var og er – Palestina. Hele området har vært kolonisert i – ja hvor lenge? Alexander? Rom? Korsfarerne? Tyrkerne? Europeerne – Storbritannia og Frankrike. Det ble delt og laget stater, områder – etter kolonimaktenes ønsker og behov.

Altså – slik n ser det – det er Europas moralske ansvar å hjelpe begge parter i denne konflikten. Europa inkludert Russland og i noen grad USA har det moralske ansvaret for alle de som mistet. Jødene som ikke lenger greide å bo i sine hjemland, men dro til Israel. Og alle de fordrevne palestinerne, både de som flyktet, og de som gradvis har fått sine livsgrunnlag ødelagt på grunn av innvandringen.

Det gjør at han normalt holder kjeft, ikke tar standpunkt mot noen av partene, men heller forsøker å forklare den annen parts synspunkt når han treffer folk som har enkle meninger om hva som bør gjøres.

Det var ikke lett for ham ved juletider.

Derfor vil jeg benytte anledningen til å henvise til denne:

Soldater i den israelske hæren innrømmer å ha drept umotivert og ut fra en følelse av at palestinske liv ikke hadde særlig verdi.

Merk så: Det er den israelske avisa Haaretz som skriver dette. Det er den israelske hæren som lover å ta opp problemene. Det er israelske soldater som nektet å være med på det de opplever som ulovlige aksjoner.

Disse israelske soldatene går ikke noe enkelt liv i møte med landets majoritet.

Men de blir ikke myrdet, slik Hamas etter all sannsynlighet gjorde med sine motstandere mens de israelske bombene falt.

Palestina (og store deler av resten av verden) har langt igjen å gå før de nærmer seg den åpenhet og rettferdighet som tross alt ligger i Israel. Så langt.

Og når det gjelder palestinerne, så er det vårt ansvar å gjøre hva vi kan for at de kan bli en stat med moderne verdier og rikdom.

De lider for våre forfedres synder, som også israelerne.

(PS – man skal langt ut i vår, eh, n sin familie for å finne noen som muligens var bittelite for å sende jødene ut av landet.)

Reklamer

Responses

  1. Godt skrevet!

  2. Takk. n er atskillig mye sakligere enn meg 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: