Publisert av: raagraaum | 22 mars, 2009

n om matematikkundervisning

n:

Lektor Per Ødegård foreslår, hvis vi skal ta ingressen på alvor:

Politikerne som er opptatt av at elevene skal lære mer matematikk i skolen, bør også engasjere seg i fagets innhold, sier lektor Per Ødegaard.

Hvis han mener dette, overser han årsaken til det han kritiserer: At det foregår for store endinger i fagplanene i Norge, i stedet for små justeringer, som for eksempel i Finland.

Men i virkeligheten er det den stadige politiske innblandinga og styringa av norske læreplaner som er årsaken til det han kritiserer. Mer enn en undervisningsminister har gått inn i detaljer i fag, og fagmiljøer har brukt ministeren og statssekretærer for å få gjennomslag for sine ønsker.

Det fører til at det lektor Ødegård egentlig har på hjertet, behovet for at læreplaner utarbeides og utvikles ut fra didaktiske behov blir skjøvet til side.

Videre, det umuliggjør forskning som kan avdekke om endringer virkelig fører til det vi ønsker. Fortrinnsvis at elevene virkelig lærer det de skal og bør lære. At de, når de er ferdige på skolen, har de ferdigheter i språk, naturfag, matematikk som kreves.

Og der ser det for meg ut til at lektor Ødegård tenker riktig. «Fagets egenart» har alt for lenge fått terrorisere læreplanene – og dermed elevene. Det er helt riktig som Ødegård påpeker: Matematikk har praktiske konsekvenser. Matematikk kan brukes til noe. Matematikk er et praktisk fag.

For grunnskoleelever og for mange i videregående skole.

For matematikere, derimot, er matematikk først og fremst ikke et praktisk fag, men lek med formuleringer.

Hvis vi mener at det i moderne samfunn er viktig med god kunnskap i matematikk, behøves det matematikere som Ødegård. Matematikere som forstår at skoleelever ikke er matematikere, og at det er svært få av dem som kommer til å bli det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: