Publisert av: raagraaum | 24 mars, 2009

Kunnskapsbasert psykiatri og psykologi

La oss si at vi blir innlagt på et vanlig sykehus med noen symptomer. Etter å ha vært gjennom et antall undersøkelser og prøver, kommer en lege som forteller at hun driver et eksperiment med en ny metode som hun mener er lovende, som kan gjøre meg frisk raskere eller mer fullstendig.

Men hun har ikke så langt skikkelige forskningsdata som viser at metoden virkelig holder det den lover.

I dag er det en selvfølge at denne legen forteller dette, og at vi selv får lov til å velge om du vil motta denne behandlingen eller få en mer konvensjonell behandling, der resultatene er godt dokumenterte.

Og ikke bare det. Før denne legen får lov til å tilby oss den nye behandlingsmetoden, har hun vært gjennom søknader, vurderinger, etiske og medisinske.

Og sånn skal det selvfølgelig være. Ingen får lov til å eksperimentere med vår helse. Enorme mengder skikkelig, vitenskapelig basert forskning og systematisk innsamling av erfaringer dominerer i dag faget medisin.

Eh, vel, med et par unntak.

Hvis det ikke er vondt i magen vi kommer med, men et psykisk problem eller et rusproblem, stilles det egentlig ikke noe krav til at metodene bygger på systematisk, vitenskapelig – og dermed sikker – erfaring og kunnskap.

Vi kommer til å tenke på dette i dag. Det er et par grunner. Den ene er vel åpenbar, et trippeldrap nær Tromsø. Vi er en stor fan av TV-programmet Dagsnytt atten. De er flinke til å finne fagfolk som vet noe, mer enn at de er kjendiser. For, selv om hun til tider har vært høytprofilert som fengselslege, er Randi Rosenquist en av de mest nøkterne og klare innen faget.

Den andre grunnen er at vi kom over en blogg som kaller seg Sigruns blogg. Der finner vi i dag en hjerteskjærende post. Uten link (og det forstår vi godt, vi ville heller ikke linket til sånt, gjengis en som skriver at når slike drap skjer, forstår man hvorfor nazistene tok livet av psykisk syke mennesker.

Hva har nå dette å gjøre med forskjellen mellom somatisk medisin og psykiatri (med tilliggende fenomener)?

For det første. Hvis man bare tillot vitenskapelig kunnskapsbasert terapi og spesialistuttalelser, ville det komme skikkelig fram hvor lite vi egentlig veit om hvordan mennesker med psykiske lidelser (i denne sammenheng inkludert rus- og avhengighetsproblematikk) kan hjelpes.

Det vi har er i stor grad en stor mengde metoder som bygger på til dels motstridende teorier, uten annen dokumentasjon enn at det ser ut til å virke. I alle fall for noen pasienter. I alle fall med noen terapeuter.

En gang i tida var det nok nødvendig å gjøre det sånn. I dag finnes det en rekke metoder som er kvalitetssikret gjennom skikkelig forskning. Det ville være mulig å arbeide som psykiater, klinisk psykolog og psykiatrisk sykepleier bare på grunnlag av denne typen kunnskap.

I stedet fortsetter vi å godta at det er ikke så farlig.

Det er jo bare dophuer og gærninger?

Nei, det er mennesker med mange av de mest dødelige diagnosene som finnes innen medisin. De fortjener bedre.

Reklamer

Responses

  1. Som kjent: Ødelegg ikke en god historie med fakta.

    Seriøst: Selv en god del av vanlig medisin er ikke skikkelig kunnskapsbasert, myndighetene har forsøkt å gjøre noe med dette ved å opprette et senter for «evidensbasert» medisin.

  2. Javisst, en god del av vanlig medisin er basert på tradisjon.

    Det jeg forsøker å peke på er at innen somatisk medisin krever det å benytte nye, udokumenterte metoder at legen søker om lov til dette, og at det vurderes både etisk og medisinsk.

    Mens innen rus og psykiatri stilles det ikke slike krav.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: