Publisert av: raagraaum | 26 mars, 2009

Botox – lykke eller depresjon?

Skal man tru på TVNorge og annonser, er botox en del av veien til lykke.

Nå er vår interesse for denslags stoff som regel minimal, men når vi kommer over denne knøttlille «artikkelen» i Aftonbladet, tennes nysgjerrigheten:

Botoxinjektioner kanske gör dig lyckligt först, men sedan ger de depression, visar ny forskning.

Anledningen tros vara att nervgiftet förhindrar patienterna att uttrycka sina känslor visuellt, något som leder till nedstämdhet. Experterna menar att det är en biverkning som nästan ingen känner till, men som är mycket allvarlig

For – hvorfor? Hva er den psykologiske mekanismen her?

Vi har i mange år ment at selvopplevelsen er noe vi får fra andre. «Jeg,» bevisstheten om «meg» (og noen andre betegnelser vi hopper over fordi de er brukt i mange forskjellige sammenhenger) kommer som en direkte følge av andres reaksjoner på våre handlinger.

«Jeg» er ikke noe som produseres og vedlikeholdes «her inne», men settes sammen i samspillet med andre mennesker.

Og da blir logikken enkel.

Jeg har et antall ikke-verbale måter å gi uttrykk for følelser. De fleste, og de kraftigste, av disse ligger i ansiktet. En del av disse er etter alt å dømme en del av hvordan hjernen er konstruert, andre ting er sosialt bestemt, og noe knyttet til hver enkelt av oss.

Vi har noe som kalles «speilnevroner» i hjernen. Disse gjør oss i stand til å ta inn, og dermed tolke, andres følelser.

Hva skjer så med botox? Botox er ei nervegift som bedøver muskler. Disse musklene er med på å framkalle de forskjellige ansiktsuttrykkene som vi bruker til å vise følelser.

Redde og deprimerte mennesker oppleves ofte som om de er «lammet i ansiktet» – botoxansiktet blir et uttrykk for en slik lammelse av følelseslivet, samme hvor «vakkert» og «ungt» og «strålende» smilet framstår. Den som mottar det opplever dette, og ikke den indre lykken som den skrukkeløse måtte kjenne. Den følelsen stenges så å si inne.

Tilbake får botoxansiktet reaksjonen på en depresjon, en nedstemthet, tristhet, liggende under den formodede lykken ved å ha blitt kvitt rynker. Dette skjer på tross av at omgivelsene trur de ser lykke.

Og så er prosessen i gang. Den botoxifiserte tar inn i seg andres opplevelse av egen depresjon.

Hvis vi skal si det litt flåsete – botox er bare å anbefale for mennesker med sterkt personlighetsavvik. Mennesker med mangelfulle speilnevroner.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: