Publisert av: raagraaum | 28 mars, 2009

Bokliste

Vi har som vane – eller uvane? – å lese flere bøker samtidig. Noe av årsaken er at enkelte bøker er forholdsvis tunge, eller rettere, så fulle av informasjon som vi trenger å tenke over, at det blir små biter i slengen, og noe lettere innimellom. Nok også en vane som ble sterkere i år med gradvis svekket syn på grunn av grå stær. Etter operasjoner er ser vi nå like godt som i ungdommen. Vel, nesten i alle fall.

Vi er nettopp ferdig med:

Jan Faye: Athenes kammer. En filosofisk indføring ividenskabernes enhed. Dette er ei bok som går ganske grundig (i forhold til størrelsen) gjennom sentrale deler av nyere vitenskapsfilosofi, for så å konkludere med at det er en felles kjerne i så forskjellige former for vitenskap som fysikk og litteraturkritikk. Boka er lagt i stabelen for «lese omigjen».

Kader Abdolah: Huset ved moskeen. Interessant bilde av livet i Khomeinis Iran, sett med en opposisjonells øyne. Men ikke akkurat noe litterært mesterverk.

Ian Kershaw: Hitler – Overmot og nederlag. En biografi. Ei stor bok (både antall sider og som biografi.) Gir et svært interessant bilde av mannen, regimet og livet i Tyskland.

Lagt litt til side:

Dick Harrison: Stora Døden. Den värsta katastrof som drabbat Europa. Svært detaljert og interessant beskrivelse av mange sider ved Svartedauen.

Carsten Jensen: Jeg har set verden begynde. Fordomsfull og pretensiøs reiseskildring.

Iver Mysterud: Mennesket og moderne evolusjonsteori. Skikkelig diger og grundig gjennomgang av evolusjosnteorien og konsekvensene for å forstå den menneskelige psyke. Først i køen til å tas inn i lista for aktiv lesing.

Bøker som ligger i lesestabelen akkurat nå:

Halldor Gudmundsson: Halldor Laxness. En biografi. Diger og kanskje litt for detaljert biografi over vår favorittforfatter. Kommer sikkert til å føre en del av hans romaner inn i stabelen igjen, for Darwin veit hvilken gang. Det er bøker som forandrer seg med leserens alder.

Per Petterson: I kjølvannet. Litterært høyverdig, kort og språklig interessant.

Fabrice D’Almeida: Med pisk og champagne. Nazitysklands eliters samrøre mellom toppnazistene og de øvre lag av Tyskland. Full av svært interessante og avslørende sammenhenger. Noe svakt oversatt.

Nyantiloka: Buddhistisches Wörterbuch. Nødvendig tilbehør for buddhistnerder som behersker tysk. Godt korrektiv til den alt for overveiende buddenglish.

… og så glømte vi:

Satsvarupa Gosvami: Vedisk filosofi og religion. Skrifternes vidnesbyrd. Nytes best i små måltider. Hindufilosofi er vanskelig å forstå, fordi de tenker grunnleggende annerledes.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: