Publisert av: raagraaum | 3 april, 2009

«Nei til atomvåpen»

Da n utpå høsten 1962 (eller var det våren 1963) fikk det vi da kalte atomvåpenmerke (nå mer kjent som «peace»-merke), var det av en av Norges seinere mest kjente aktivister mot atomvåpen. Han var storebror til en av n sine venner. Da n påfølgende mandag kom på skolen (eliteklassen på et av landets elitegymnas den gangen), kom de fleste av guttene (vi var skikkelig snikislamisert den gangen, og gikk i gutteklasse) for å gi ham juling. Noe så farlig som å uttrykke motvilje mot atomvåpen, måtte stoppes.

Da var det en av klassens muskelmenn reiste seg, og sa med tordenrøst: «Her skal vi ha lov til å meine kva vi vil!»

De fleste hadde sett ham løfte klassens tjukkas (som heller ikke var kort) opp mot en vegg en gang han ville slåss, og holdt ham der til han ga seg, og n fikk gå fred med merket sitt. (Om klassens kraftkar kan fortelles at han ble politimann, lensmann.)

Hvorfor snakke om det nå?

Kortversjonen: Obamas tale der han priser visjonen om en verden uten kjernefysiske våpen.

Den litt lengre – det er like før påske. De store atomvåpenmarsjene var lagt til påska. Det var et fenomen som ble overvåket grundig av det landet hadde av hemmelige og mindre hemmelige tjenester. Bare farlige kommunister og pasifister kunne tenkes å støtte fjerning av atomvåpen.

Å delta i noe slikt var så farlig, så stigmatiserende overfor slekta, at ei bestemor som elska sitt første barnebarn slik bestemødre skal gjøre, nekta å være barnevakt. Barnebarnets foreldre skulle om mulig hindres i slik nedbrytende virksomhet, slik kommunisme.

Som så mange andre gikk vi, med jenta i barnevogn.

Hvis noen den gangen hadde sagt at en amerikansk president, noen gang, ville uttrykke sin støtte til vår drøm om en verden uten masseødeleggelsesvåpen, ville vi regna vedkommende som fullstendig på jordet.

Når jeg tenker over det, hvis noen hadde sagt det påska for et år siden? Vi ville smilt høflig og begynt å snakke om noe annet.

n sitter med tårer i øyekroken, mens hans mer rasjonelle side advarer om at så enkelt er det ikke.

Men takk, OK og KK, for merket dere ga n den gangen. Og gratulerer!

(Og ES/EF som sparte n for juling)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: