Publisert av: raagraaum | 5 april, 2009

Sri Lanka

Dette blir ikke så langt og omfattende, grundig som ønskelig. Men det er bare å innrømme det, vi er i ferd med å gå inn i påska med alt det fører med seg av familieforpliktelser.

Men altså, nord på Sri Lanka er hæren i ferd med å nedkjempe en – og alt her er vi inne i problemer. Tamiltigrene – er det en frigjøringsbevegelse eller en terroristorganisasjon? I alle fall, det er snakk om å nedkjempe geriljakrig og terrorisme. Hva vi enn mener – det finnes ikke noe så grusomt som geriljakrig og nedkjemping av det. For geriljakrigen inkluderer alle. Det er ingen som kan si: «Beklager, men jeg deltar ikke i denne konflikten. Denne krigen angår ikke meg.»

Ingen.

Som vanlig er det to forskjellige historier fortalt av de to sidene.

Den ene (tamilenes) er at de hinduistiske tamilene er den opprinnelige befolkningen i Sri Lanka, og at de buddhistiske singaleserne er okkupanter.

Den andre (singalesernes) er at Sri Lanka er befolket av nordindere, for så å bli invadert av tamiler ved en rekke angrep over lang tid.

Sånn sett ikke så ulikt Europas nasjonalistiske problem, og Israel-Palestina. Og da veit vi europeere at bare en ting nytter: Slutt alle territoriale krav. Grensene blir der de er. Og hvis en stat gjør overgrep mot en svakere region innen eller utenfor sine egentlige grenser, mister den retten til denne regionen.

Ja, også det siste.

Norge lærte den leksa ved okkupasjonsforsøket i Øst-Grønland. Det var riktignok et fredelig forsøk på å ta tilbake noe som det kan argumenteres for var riktig, men selvtekt er selvtekt.

Tilbake til Sri Lanka. Hva vi enn mener om selve det historiske grunnlaget er situasjonen denne: Sri Lanka, ei regjering/president som i hovedsak bygger på singalesiske buddhister, har hatt kontrollen over hele øya lenge nok til at det er en legitim stat.

Men som så mange stater, nasjonalisme ødelegger mulighetene for å leve i fred. Tamilene i nord har utvilsomt fått dårlig behandling.

Hadde de ikke gjort bommerten – å bli til en av verdens mest brutale terroristorganisasjoner, ville vår sympati vært på den sida.

Det er for nordmenn ganske naturlig å ta de svakes side. Vi er de svake, hvor rike vi enn er. Vi har en kort historie som fritt, selvstendig land.

Men tamiltigrene, ikke diverse muslimske fanatikere, som oppfant selvmordsbomberne. De har operert utenfor eget område – i India.

Norge har gjort et stort, og kanskje på sikt, viktig arbeid. Et arbeid der Norge har sett det som viktig og riktig å være så nøytral som mulig. Den som virkelig er nøytral, vil oppleves som urettferdig av begge parter i konflikten.

Men det er en annen konflikt på gang i Sri Lanka: Aggressiv kristen misjon. Amerikanske, aggressive «evangelical» misjonærer som «kjøper» mennesker i vansker over til seg. Som gjerne bryter enhver lov i et land, hvis de opplever den som urimelig. Som tar med seg en kultur som er annerledes, skremmende, nasjonalitetsnedbrytende.

Og her kommer problemet: Erik Solheim og en del andre av de sentrale nordmennene er liberale statskirkekristne. I en … luthersk evangelisk kirketradisjon.

Singalesiske nasjonalister har visst å utnytte det. For dem er alt annet enn fullstendig nedkjemping av alt tamilsk uutholdelig. Den kjente norske playboyen Erik Solheim, den «evangelical» kristne Erik Solheim.

At også norske buddhister har vært involvert, har fått for lite presse, også her hjemme.

For nasjonalistene på Sri Lanka er det for lettvint å slippe unna med at Norge representerer kolonistene. At vi sender kristne for å ødelegge kulturen.

Jeg har ingen løsning – annet enn det som skjer nå.

Og det er ikke bra, og det løser ikke konflikten.

Det vil bare en sterk singhalesisk stat som har politisk «råd» til å være rettferdig overfor mindretallene i staten.

I mellomtida står vi i stillhet og ser at myrderier som er grovere, mer brutale enn i Ghasa nå ved juletider. Brutalere fra begge sider.

Reklamer

Responses

 1. Det er så mye lettere når jeg skjønner hvem som er de slemme og hvem som er de snille.

 2. Liv-Marit – sukk og atter sukk. (Er ikke det et sitat fra Donald? Onkel Skrue?)

  Og ja, så mye lettere når vi leser media som forteller oss at de snille er snille og de slemme er slemme.

 3. Mye enklere på Gaza, der får vi hjelp av norsk media til å fortelle hvem som er bad og good guys.

  Gi oss en svart-hvit verden, fakta og nyanser skaper bare hodepine.

 4. Konrad, jeg er litt uenig i at norske media var spesielt ille i sin dekning av den siste Gazakrigen.

  Om det og forholdet til Jaffna-halvøya vil jeg komme tilbake til i en egen blogpost.

 5. […] Tamilenes siste sukk? Sjette april kommenterte Konrad pressedekningen av henholdsvis krigføringen i Gaza ved juletider og et lite område nord på Sri Lanka akkurat nå, under min post om problemet dagen før. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: