Publisert av: raagraaum | 7 april, 2009

Tamiltigrenes siste sukk?

Sjette april kommenterte Konrad pressedekningen av henholdsvis krigføringen i Gaza ved juletider og et lite område nord på Sri Lanka akkurat nå, under min post om problemet dagen før.

Akkurat mens jeg skriver dette fortsetter de norske tamilenes demonstrasjon ved regjeringskvartalet, foran statsministerens kontor. På grunnlag av noen av plakatene kan det virke som dette er en demonstrasjon der fortvilelsen over hvordan noen få tusener av mennesker holdes midt i krigssona, står skulder ved skulder med rein, åpen støtte til Tamil-Tigrene.

Dette er det kravet minipartiet Rødt står for. Full støtte til Tamil-Tigrene.

Så spørs det – hva kan den norske regjeringa her, som påvirker det som skjer. Som Erik Solheim sier, Tigrene mener Norge gjør for lite, Regjeringshold i Sri Lanka at Norge gjør for mye.

Det vi åpenbart kan si er at Tamil-Tigrene bryr seg omtrent like så lite om disse 150-200.000 menneskene som er fanget. Fanget av to forhold: Regjeringsstyrkene og regjeringa i Sri Lanka er ikke interessert i å slippe ut mulige terrorister og Tamil-Tigerledere.

Men Tigrene ikke er interessert i å gi fra seg sitt sterkest moralske kort: «Se hvordan singaleserne dreper våre sivile!»

Forskjellen til Gaza er at Tigrene ikke har noen der inne som kan dokumentere det som skjer real-time på TV-kamera. Vi slipper å se ruinene, de drepte ungene, skuddsårene, brannsårene.

For mens vi bryr oss om hva som skjer i Midt-Østen, har vi ikke den interessen for Sri Lanka. Mens vi enten tok parti for Israel eller palestinerne på Gazastripa, slipper vi dette dilemmaet nå.

En brutal terroristorganisasjon som langt har overgått hva Hamas har påført Israel. Det kan se ut til at tamiler utenfor de tamilske områdene er langt mer villige til å sprenge seg selv og alt og alle som måtte være i nærheten, enn hva de israelske palestinerne har vært. I alle fall til nå.

Det kan tyde på at tamilenes situasjon inne i «ikke-tamilsk» område i Sri Lanka er verre enn de israelske palestinerne. Og/eller at Sri Lankas hær er mer brutal enn den israelske.

Men også noe annet. Israel har tilgang til det mest avanserte av moderne våpen, slik at de kan være både presise så de treffer det de ønsker, men også såpass kraftige at de er noenlunde sikre på å drepe enhver de ønsker, samme om ganske mange mer eller mindre uskyldige tas med.

Sri Lankas hær er langt mer primitiv. Det vil si at for å treffe ledende Tamil-Tigerledere må de skyte mer eller mindre på måfå. Så lenge det finnes Tamil-Tigre sammen med de sivile, er de sivile gisler, de brukes bevisst og kynisk for å øke den moralske kapitalen Sri Lankas regjering måtte ha igjen overfor omverdenen.

Mens Tigrene står overfor utryddelse. Det er litt sånn som Hitlers reaksjon i bunkeren de siste ukene og månedene før Det tredje rikes fall. Siden regimet (opprørerne) er i ferd med å falle, og vi vil bli utryddet, så spiller det ikke noen rolle. De fortjener ikke mer enn å dø med dem, de har sviktet sin rolle som skjold overfor Tigrene.

Ble så Israel behandlet urettferdig i norske media ved at også visse sider av Hamas’ og Gaza-palestinernes synspunkter, meninger og opplevelser under invasjonen?

Etter min mening, nei. Å bli gitt opplysninger fra begge sider av en konflikt er et gode. Da Åsne Seierstad rapporterte innenfra i Bagdad ga det oss et mer balansert bilde enn propagandaen fra invasjonshæren. At Robert Fiske rapporterte gjennom Al Jazeera var også viktig i en krig som fra den åpenbart sterkeste sida var ment å bli presentert bare med hva de ønsket.

Det er tamilene som er fanget av sine egne, angrepet av den sterke part, som mangler et ansikt, mangler noen til å dokumentere og bringe ut til verden det som egentlig skjer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: