Publisert av: raagraaum | 14 april, 2009

Enhver reise begynner best med et lite skritt

Av en onkel som var en meget dyktig jeger, lærte n, som aldri greide å forstå familiens menns glede ved jakt, noe om å gå langt.

I forbindelse med en lang rekonvalesens etter en infeksjon i ungdommen, ble han med sin onkel, en angivelig veltrent markatraver fra Oslo og sin et par år yngre fetter på fjelltur.

n måtte ganske fort gi opp å følge den yngste i laget; han for over stein og tuer som en hundevalp. I stedet ble det til at han fulgte sin onkel, og lærte styrken ved å begynne rolig.

For ved å begynne rolig bygges stryken til å holde ut en lang dag.

Kritikerne sier enten at Obamas begynnende oppmykning av isolasjonspolitikken mot Cuba enten er en støtte til Castro, eller så alt for lite.

Vi er ikke så sikker på det. På at det er for mye eller lite. Og særlig ikke noen støtte til Castro.

For det første litt historie. Cuba var, for å si det pent, ikke noe demokrati før revolusjonen. Som så mange mellomamerikanske stater, var det et autoritært overklassediktatur, med store investeringer fra USA, både fra normale forretningsfolk, mafia og mafioso som ville over i mer lovlig, men uregulert, virksomhet.

Castros revolusjon medførte nasjonalisering av amerikansk (US) eiendommer og virksomheter, noe som førte til at USA i stedet for å se på forandringene som en mulig vei mot demokrati, reagerte med forsøk på invasjon, noe som mislyktes.

Detaljer her er ikke så viktige. Poenget er at USA førte en politikk som ganske raskt drev Cuba i retning av Sovjetunionen. Kjernen i det hele er, og har vært: USAs ekstremt grove handelsboikott av Cuba, en aksjon som ikke bare har omfatta US, men er påtvunget også andre land.

Hva har boikotten ført til?

For å ta kortversjonen – den har ført til at et progressivt styre som godt kunne utviklet seg i sosialdemokratisk retning, i stedet ble mer og mer doktrinært marxistisk-leninistisk, om enn i smilende latinamerikansk form. Det skal ikke nektes at undertrykkelse har funnet sted, men knapt nok mer enn i en rekke andre land i regionen.

Men overklassen flykta i stor grad til USA, som ga flyktede cubanere all verdens fordeler, om de nå var ærlige mennesker eller mafioso av ulikt slag.

Cuba var på mange måter et godt samfunn så lenge Sovjetunionen hadde penger til å hjelpe til. Analfabetismen ble overvunnet, prostitusjonen borte (prostituerte omskolert til lærere), og et av verdens beste helsevesen bygd opp.

USAs reaksjon har hele tida vært: Restriksjoner. Planer om myrde Castro, muligens også noen mislykkede forsøk.

Etter Sovjetunionens økonomiske sammenbrudd, ble Cuba overlatt til seg selv, under den strengeste økonomiske boikott verden har sett. (Samtidig som USA av såkalt prinsipielle grunner ikke deltok i resten av verdens boikott av Sør-Afrika.) De økonomiske problemene har økt, og Cuba framstår i dag som fattig, om enn uten de hjerteskjærende forskjellene mellom fattig og rik som vi ser nær sagt hvor som helst ellers i regionen.

Med Fidel Castros sykdom kom en maktovertagelse, til lillebror Raul. Raul har fortsatt en forsiktig oppmykning, uten at det snakkes om (vestlig) demokrati.

Det er her Obamas lille skritt er så viktig. For noe av grunnen til Castros suksess er at han har kunnet spille på nasjonalistiske strenger overfor den store naboen, kolonimakten USA. Frihet, for den vanlige kubaner, er ikke demokrati, men frihet fra USA. Vi nordmenn, om noen skulle kunne forstå dette – i forholdet til Danmark og Sverige hundre år tilbake i tida.

Telekommunikasjon og turisme, det kan synes uvesentlig, men er det ikke. Falt det fascistiske Spania på grunn av turistboikotten? Eller på grunn av turismen? Selv om n i sin tid var med på en demonstrasjon mot Spanias turistkontor på Bygdøy, er vi i dag helt klar over at turistboikott er en gave til undertrykkende regimer, enten de måtte befinne seg på den ene eller andre sida politisk.

Derfor er Obamas små endringer det farligste Castro-klanen kan møte.

At Miami-kubanerne ikke liker det?

Nei, for det vil ikke føre dem tilbake som eiere av Cuba igjen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: