Publisert av: raagraaum | 18 april, 2009

Statsstipendiat i ubehageligheter – eller var det uvesentligheter?

Det er med et gjesp vi registrerer at Nina Karin Monsen fikk årets Fritt ord-pris. Etter å ha lest både de rykende forargede og panegyrisk rosende reaksjonene. Vi forsøkte å finne noe fornuftig å si, men kommer til at det nærmeste til denne prisen var tilbake i2001, da Nils Christie fikk samme pris.

Det er noe med vårt norske samfunn som gjør prisen til et problem. I andre land setter man de som uttrykker seg avvikende i fengsel, eller det som verre er.

Vi ansetter dem i professorater eller lønner dem på statsstipend, og lar dem holde på. De skaper litt støy et øyeblikk, men mer er det jo ikke.

I fjor fikk Per Yngve Monsen prisen; han hadde i virkeligheten betalt en pris for å ha fortalt om kritikkverdige forhold mellom staten og private aktører på høyt nivå. Det kosta noe for ham å gjøre det. En av ytterst få verdige vinnere.

2002 – Shabana Rehman, jo hun også. Det kostet noe å gjøre det hun har gjort, å ytre seg som hun gjør.

1998 – Aleksandr Nikitin, i lista over mottakere er det knapt noen annen som har risikert noe som ham.

1994 – William Nygaard, forlagssjefen som ble beskutt, og deretter fortsatte sitt arbeid uten å forandre sitt arbeid annet enn kanskje som en enda sterkere talsmann for ytringsfrihet.

1980 – Andrej Sakharov, behøver ikke noen begrunnelse.

1978 – Karen-Christine Friele. Hadde det ikke vært for at prisen bare var utdelt to ganger tidligere, ville vi sagt at denne prisen burde hun fått minst 20 år tidligere.

De andre er på linje med Nina Karin Monsen – mennesker og grupperinger som kanskje er kontroversielle for noen, men som lever godt og fritt i land som på sett og vis er uten ytringsfrihet; land der ytringsfriheten er så selvfølgelig at vi ikke lenger oppfatter den, men i stedet forveksler den med sensasjoner, overraskelser … og til tider det reine tull sagt av profilerte personligheter, av kjendiser.

Nei, vi greier ikke å hisse oss opp, ikke å reise oss fra ørelappstolen for annet enn å hente en kopp te, før vi gjespende leser gjennom noe av det Nina Karin Monsen har liret ut av seg.

Gjesp, gjesp, gjeeeesp.

Reklamer

Responses

  1. […] ethvert utsagn, samme hvor fordomsfullt, hatefullt og krenkende det er, godtas? Forsvares? Vi har tatt det opp før, der vi snorkende gjespa oss forbi NKM og Fritt Ords pris til henne. Men, mtjaaaa, det viser seg […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: