Publisert av: raagraaum | 20 april, 2009

Skjønner vi fortsatt ingen ting?

I dag hopper gamlestatsminister Kåre Willoch på Aker ASA/Aker Solutions (hva heter det tredje?)-saka. Og deltar i forvirringa i denne saka.

Vi har vært inne på det før – tillit er det som gir best klima for investering og vekst. Som det sies i artikkelen vi viser til der, en avtale som inngås med et håndtrykk, kanskje noe rabla ned på en serviett, gir uttrykk for et bedre fungerende samfunn og forretningsliv enn en avtale basert på hundrevis av sider med juridiske dokumenter.

Dermed flyttes «skandalen» bort fra de som gikk inn for at staten skulle delta i redningsaksjonen for Aker (og restene av Kværner.) Noen som husker Kværner? Som ble kjørt så grundig på rævva av … nei ikke staten, ikke såkalt udugelige statsråder, men av reinspikka kapitalisme og grådighet.

I dette perspektivet blir Kjell Inge Røkke «the good guy». Javisst, han tjener penger der andre går konkurs. Han tjener penger på at andre er i ferd med å gå konkurs.

Men hva er feilen i den aktuelle saka? Nei, det er ikke at det har gått for fort i svingene -tvert imot. Problemet er at storbedriftsbyråkratene innhenter tre (eller er det flere) «betenkninger» om noe som kunne vært ordna med et par telefoner.

Det er interessant å se at Røkke sjøl, han sitter i bakgrunnen og modererer det hans innleide kapitalismeleiesoldater finner på. Holder tilbake salget fordi aksjene er på vei ned. De aksjene han(s folk) forsøker å bli kvitt? Eller som kan få et nytt liv under Aker Solutions?

Det siste vi trenger i Norge, er å gjøre samme bommert som selveste sølvlandet, Argentina. Argentina var i sin tid det forgjettede landet, stedet som flommet over av … om ikke honning og melk, så i alle fall rikdommer.

Men så gikk det på dunken. Det er mange grunner til det. Men en indikator er denne: Forholdet mellom ingeniører og jurister forskjøv seg fra å være mange ingeniører på hver jurist. Til det motsatte.

Ikke et vondt ord om jurister. Vi må bare ikke la dem få overtaket.

For hvordan fungerer det hvis nå Røkke har lurt Staten og Wallenberg? Jo, ganske enkelt: Neste gang Røkke ønsker seg en handel med disse, så er lyser alle varsellampene,og det kraftig! Men, hvis det nå over tid viser seg at handelen var god for Staten Norge og Wallenberg, så ligger det vel til rette for at neste gang Røkke kommer med et forslag, så er Staten og Wallenberg lette å ha med å gjøre.

Røkke er en av de aller viktigste forretningsmenn vi har i Norge i dag. Kanskje den aller, aller viktigste.

Tar han sjansen på å lure Wallenberg og den norske Staten?

Eller er han overbevist om at handelen er noe alle vil tjene på, om noen år?

Vi er skuffet over at Kåre Willoch, som på sine gamle dager ellers er blitt flink til å se bort fra kjepphestene sine, hopper på denne enkle, kortsiktige og ødeleggende kampanjen.

For, og dette burde enhver konservativ person vite, et næringsliv som bygger på gjensidig tillit går bedre enn et som er gjennomjuristifisert og stivna.

Tillegg – i en mengde enkle etterplapringer av journalistveldets meninger, se her. Det finnes en mengde både i aviser og nettet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: