Publisert av: raagraaum | 25 april, 2009

Kommuner, fylker, regioner? Eller fogderi?

En gang i tida var Norge, hele Norge ikke stort annet enn en utkant som kunne administreres fra et kontor i København. Så fikk vi oss et Storting og regjering som var mer eller mindre uavhengig av Kongen i Stockholm.

Eller, i ånd av lettvint historiefortelling: En gang i tida styrte Norge seg sjøl ved kongelige futer og prester og lensmenn. Og var det for ille, kunne man alltid samle seg og slå i hjel futen og håpe det kom en bedre i stedet.

Vi vil her argumentere til fordel for fogderiet som administrativ enhet. Ikke nødvendigvis alltid med samme navn og grenser som en gang i tida gjaldt, men like vel noe som er nærmere det folk gjennom tidene har identifisert seg med.

La oss ta et menneske som har en tippoldefar som utvandra fra Hallingdalen omtrent på samme tid som storfolket samla seg på Eidsvoll for å lage grunnlov og manipulere Norge tilbake til den danske trone, for å vandre nordover til områder som var forlatt av fattigfolk som fant mer livsopphold i fiske enda lenger nord. Hvis dette mennesker i dag kommer til Hallingdalen, treffer folk som er sånn halvveis interessert i historie, så vil han være hjemme.

At han er født i et annet fogderi, og selv indentifiserer seg med det, spiller ingen rolle. At han bor et tredje sted, som han ikke identifiserer seg med, selv om han liker seg godt der?

Nei, det er kanskje for seint? Avisene oppgir at X er fra Y, og mener ikke annet enn at X for øyeblikket er bosatt i Y, og vi er kanskje på vei inn i denne relativistiske, forgjengelige tankeganger, tilpasset en mobil arbeidsmasse.

Skjønt, er det hva vi vil være? Mobile roboter?

Altså, kommunene er for små i dag. Og, noe lokalpolitikere flest er uvitende om, folk flest har ikke kjennskap til lokalpolitikk eller hvem det er de velger inn i kommunestyret. Folk flest skjønner ikke hva som foregår i kommunene, og stemmer på rikspolitikerne.

Så da kan man like gjerne avslutte eksperimentet med herreder, kommuner – og gjeninnføre passe store enheter, fogderiene.

Fogderi er selvfølgelig et gammeldags navn; så finn gjerne på noe bedre. Men la oss høre hjemme i Hallingdalen, Østerdalen, på Romerike, Ringerike, Helgeland, Namdalen.

Og gløm bommerten med å gjøre fylkene folkevalgte. Demokrati forutsetter folkelig interesse og involvering. Den folkelige kunnskapen om fylkestinget er … la oss si minimal for å være snill.

Altså, vi velger fogderistyre, disse fogderiene samarbeider i regionråd, og vi velger Storting.

Hva med de virkelig lokale sakene?

Dagens demokrati foregår like så mye som lokalt initierte aksjoner.

Så gjenstår å finne ut måter å ta inn disse i det mer formaliserte demokratiet, slik at interessen for lokaldemokrati ikke forsvinner.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: