Publisert av: raagraaum | 3 mai, 2009

Delara Darabi og våre protester

Det har vært mange oppfordringer – vi viser til bloggen Insignificances, som kan fortelle at Iran har hengt den unge kvinnen Delara Darabi for et drap hun sannsynligvis ikke begikk, men tilsto i håp om å redde kjæresten som antakelig var morderen.

Det er alltid et problem med regimer som føler seg forfulgt, mer eller mindre rettferdig: Hvordan forener vi vår rettferdige moralske harme over regimer som dreper sine egne borgere? Som har et rettsvesen som ikke bare tillater dette, men i enkelte land også har en demokratisk og demonstrerbar tilslutning for det i befolkningen?

Har Iran det? Tja, det er ikke så godt å si. Min gjetning er at ja, det har de. Men det er bare en gjetning.

Og da oppstår det et problem: Hvordan skal vi reagere?

1. Det enkleste – gjør ingenting.

2. Protestere ut fra våre verdier og synspunkter.

3. Finne veier som når fram til rettsvesen og myndigheter i det aktuelle landet i den aktuelle saka.

Det vi vil gå litt inn på her, er valg # 2 over. Det er (kanskje litt forenklet) den veien Amnesty tilsynelatende velger. Spørsmålet vi må våge å stille er like vel dette:

Har kampanjen der enkeltpersoner i vestlige land sender sine avskyreaksjoner til Iran økt eller minsket sannsynligheten for at hun ble hengt?

Vi er redd for at sannheten er ubehagelig: Oppmerksomheten har blitt så stor og irriterende, at sannsynligheten for at hun kunne benådes ble mer og mer umulig, sett fra regimets synspunkt.

Og da står vi overfor et alvorlig moralsk dilemma: Skal vi samle oss om sånne kampanjer hvis det viser seg at resultatet er det motsatte av hva vi vil og ønsker? Er det nødvendig fordi bare på den måten kan vi på lang sikt vinne fram med mer humane rettsprinsipper? Eller gjør det oss medskyldig, fordi vi «kjøper» oss litt ekstra verdighet på hjemmeplan? («Se, jeg er snill og god, som støtter x» – der x er ethvert godt formål)

Enten det er Iran, Kina eller USA (for å ta de tre største verstinglandene her) – vinner vår egen selvfølelse, eller saken?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: