Publisert av: raagraaum | 3 mai, 2009

Griser og andre u-smittsomme dyr – forvirringen fortsetter

I lokalavisa undrer en innringer på om restene av ribbe fra jula kan spises – eller om den kan inneholde svineinfluensasmitte.

I VG hevdes det at influensa A(H1N1) smitter fra griser til mennesker, og så videre fra menneske til menneske (høyre spalte, langt nede:)

svineinfluensasmitte

Viruset kan smitte fra griser til mennesker, ved kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus.

Viruset kan også spres fra menneske til menneske. Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.

Folkehelseinstituttet, derimot:

Misforståelsen om at sykdommen smitter fra svin eller svinekjøtt har allerede rammet svineindustrien hardt i mange land.

Etten flausen med tilbakeholdelse av informasjon ved det store E. koli-utbruddet, virker det som om «Folkehelsa» inntar en noe mer realistisk holdning: Gi oss informasjon vi ønsker å få, ikke bare det de mener vi burde vite. (Og ikke vite.)

For VG (og andre media) spekulerer og fantaserer det de kan.

Vi leser opplysningene slik for øyeblikket:

Viruset A(H1N1) kan finnes hos både griser og mennesker.
Viruset A(H1N1) er ikke ett virus, men en hovedgruppe av viruser, som kan ha svært forskjellige egenskaper. Noen holder seg til griser, noen til mennesker.
I Mexico foregikk det en forandring, slik at grisevarianten av A(H1N1) skaffet seg drahjelp fra to andre viruser: Et menneskevirus og et fuglevirus. Dette førte til at virus A(H1N1) har fått en ny variant som angriper mennesker, smitter mellom mennesker, og er så ulikt tidligere varianter av A(H1N1), at vaksinene som er utvikla ikke hjelper.

Om WHOs beslutning om å betegne det som til nå har vært kalt svinevirus-som-har-forandra-seg-til-å-bli-et-virus-som-smitter-mellom-mennesker – vel det er ikke akkurat oppklarende.

Hvis det er sånn at den nye varianten bare er smittsom mellom mennesker, og ikke er sånn omtrent lik noen tidligere versjoner av virus A(H1N1) – så fortjener det et eget navn.

Vi, som forsøker å finne ut av hva som er riktig, fortjener det.

Reklamer

Responses

 1. Jeg leser:

  hos myndighetene: en alvorlig redsel for ikke å være forberedt i en alvorlig epidemi (pandemi)

  hos forskerne: de klarer ikke helt å komme frem med det de vet, sannsynligvis slites de mellom sine egne idealer om å være nøyaktige og ta forbehold og journalistenes krav om forklaringer som er lette å forstå

  journalistene: endelig skjer det noe, alle er SÅ leie av finanskrisen og Obama, nesten skuffende at det viser seg ikke å være så farlig likevel

  leger: best å sikre seg litt Tamiflu mens vi kan

  Hva skal vi menige tro?

 2. Om forskerne – det er en alvorlig utfordring å forklare virus. Vi skjønner det ikke, men nå har aldri dette vært interesseområder for oss.

  Det vi like vel forstår, er at de vanlige tankene om hvordan organismer forandres via evolusjon og «selective breeding» blir feil.

  … og vi kommer nok til å følge rådene fra «Folkehelsa». De kan ta feil, men ikke på den måten journalister, alternativindustrien og enkelte leger vil gjøre.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: