Publisert av: raagraaum | 12 mai, 2009

Skal jenter ha skolegang?

«Han bestefar var så framsynt at han betalte ekstra for at mor skulle lære å regne.»

Da denne jenta, som var ns oldemor, gikk på skolen var det svært så omstridt i dette landet å ha noe som helst annet enn religion på skolen. Det ble dannet sekter som fortsatt har sine private skoler, der det opprinnelig bare ble undervist i bibelen og Pontoppidan.

Hvis vi forteller dette til mennesker i et u-land, vil de med interesse spørre hva slags land n har sine aner fra.

Fra et land der besøkende briter kunne si om befolkningen: «De er så tilbakestående at det er ingen hensikt i å hjelpe dem. De bare sløser bort det de får.»

Altså – Norge. Ikke Swat-dalen, som Liv-Marit omtaler i sin blogg.

Liv-Marits omtanke for jenter i disse delene av verden er viktig; les den! For oss, med vår hang til tankesprang, fører det via ei oldemor som ble så moderne oppdratt at hun fikk lov til å lære å regne, til det som for oss står som hovedproblemet når det gjelder fenomener som Taliban.

Bortsett fra det Liv-Marit er inne på av tvang og skremsler, samt lovnaden om at med disse religiøse så vil det komme et visst minimum av orden i et samfunn uten utøvelse av lov og rett.

Bortsett fra det, men ikke uavhengig av det, den respekten enhver som blir oppfattet det som et religiøst menneske, en religiøs autoritet blir til del. Han (for det er for det meste en han, skjønt i Knutby var det kanskje mer komplisert?) blir hevet over normal mistenksomhet. Hvis noen kan rapportere noe negativt, vil det bli benektet, sett bort fra, for slikt et godt religiøst menneske kunne da ikke?

Og i flokk på, la oss si ti, blir de ikke ti ganger så farlige, med kanskje hundre ganger.

Og her kommer tankespranget, eksemplet, fra Norge på femtitallet. En liten grendeskole etter dagens mål, tre klasserom, skole annenhver dag, og bare de som hadde foreldre som betalte for det fikk lære litt engelsk.

En spesiell mann kom med jevne mellomrom på besøk til denne skolen. Han hadde et legitimt ærend, om enn det vel ikke var alle steder slike besøk var vanlige. Denne mannen var framstående i menighetslivet i kommunen, og ungkar. En godt voksen ungkar, som burde vært ettersøkt hos alle ugifte damer.

Nå var denne skolen bygd sånn at fra to av klasserommene så verken elever eller lærer skoleplassen, og heller ikke alléen langs veien forbi denne.

Fra det tredje kunne elevene se denne alléen, men ikke læreren, så lenge vedkommende holdt seg på kateteret. Og det gjorde lærere stort sett den gangen.

Som barn forsto n det som skjedde slik: Denne mannen, som ikke venta på bussen men gikk diverse kilometer, ble plutselig pissatrengt og gikk bak et tre. Det vil si, sett fra elevene i dette klasserommet, gikk han foran treet, trakk fram et stort eksemplar og rista den.

Som voksen forsto han jo hva som skjedde – det heter blotting. Og han forsto hva det var foreldrene snakka om som så absolutt ikke kunne være sant, fordi denne mannen var jo en så god kristen.

La oss legge til at så langt denne mannen ikke gjorde seg skyldig i noe verre enn å onanere foran øynene på noen unger som ikke forsto hva som skjedde, i nærvær av en omsorgsfull lærer, så tok de ikke skade av det.

Men hva var sjansen for at det var bare det?

Poenget, i bygda der n vokste opp, som i Swat-dalen og Afghanistan og diverse andre stater i området, er at når noen blir hevet over mistanke, så blir de farlige. De kan gjøre det som ikke er lov, fordi ingen vil, ønsker eller tør se hva de holder på med.

Sånn, kom dere tilbake til Liv-Marits mye mer alvorlige blogg.

Vi er så heldige at nesten ingen i vårt samfunn hever noen over kritikk.

Reklamer

Responses

  1. Takk 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: