Publisert av: raagraaum | 10 juni, 2009

Kvakksalverne

Endelig.

Hun taler for mange av oss som har opplevd håpløsheten og de falske håpene, og hun har styrken som skal til.

Det er n som snakker nå.

Jeg fulgte henne som bloggeren Arachne fram til like etter hennes ektefelle, Steinar Lem døde.

Og for den saks skyld, også innom etterpå, og kjent spørsmålet: Hvordan går det med henne.

Et svar kommer i dagens VG, der hun som heter Gunn Hild Lem, kommer med et sviende angrep på alternativ-medisin-industrien, og spesielt kvakksalverlegen Bernt Rognlien.

Om det kan være noen trøst i tomheten og savnet: Hun setter ord på noe som mange av oss som har vært i lignende situasjon som henne og barna hennes går og drar med oss.

Det er et mot og en styrke i dette som får meg til å kjenne en beundring som jeg ikke har ord for.

Det er i grunnen alt jeg har å si.

Reklamer

Responses

 1. Takk, Raag!

 2. Så utrolig enig i dine velvalgte ord.

  Og alternativbevegelsens talerør måper hoderystende og sier forferdet «noe slikt har jeg aaaldri hørt noen kreftpasienter fortelle om før, dette må være media som hauser opp saken». (ref. Adressa.no http://www.adressa.no/forbruker/helse/article1335563.ece)

  Motbydelig.

 3. Hei TAB – de alternativfolka er utrulig dauhørte når de utsettes for kritikk, i alle fall det store flertallet. De «hører» kort og godt ikke det som blir sagt.

  (PS – linken virker ikke – får 404)

 4. Åja, nå skjønner jeg hvorfor; min avsluttende parentes ble med i URL’en. Klønete av meg. 🙂 Prøver igjen:

  http://www.adressa.no/forbruker/helse/article1335563.ece

  Personen jeg refererer til som «alternativt talerør» er Reidun Jakobsen fra Fritt helsevalg som du ser jeg gjør en iherdig innsats for å imøtegå på debattforumet tilknyttet saken. Snakk om å rope til veggen.

 5. Logisk forklaring på hvorfor linken ikke virka – det burde jeg jo ha sett …

  Har skumlest diskusjonen, og må si du er utholdende og har en imponerende evne til saklighet. Sykepleieren «Florence» er sikkert mer representativ enn de av arten som faller for alternativmedisinen.

  Vi skriver, som du ser, i det vesentligste bare korte, spissede blogg-greier. (I alle fall for tida, vi får se.)

  Hvis du går inn i flere slike diskusjoner, så kan du gjerne fortelle oss det.

  En liten pirkesak til en detalj i diskusjonen.

  Fram til sånn en 20 år siden var mye medisinsk forskning i Norge (og kanskje andre steder) preget av manglende kunnskap om vitenskapelig metode. Det var et par skandaler som førte til at det deretter ble stilt krav til at medisinske forskere skulle ha utdanning i forskningsmetode; de ble ofte titulert som «forskningslege». Fram til omtrent samme tid var det ikke en gang vanlig at det ble stilt krav til forskningsmetodekompetanse hos medisinprofessorer.

  Når det er sagt, leger flest er smarte mennesker, og greier lett å lese seg opp på området, slik at saklig sett har du rett i at leger, i alle fall de som ønsker det, kan vurdere forskningsresultater.

  Som artikkelen, og diskusjonen etterpå, dokumenterer: Det er dessverre en del leger som ikke vil, som heller vil fortsette med de gamle «syndene» der de tenker seg fram til en behandling, og anekdoter seg fram til virkningen.

 6. Et godt poeng, og et man skal være ydmykt ovenfor når man debatterer. Så lenge man samtidig er tydelig på at medisinens fortid med årelating og lobotomi og denslags stygge historer er nettopp det — fortid — og at den nye standarden for objektive bevis for trygghet og effekt er kommet for å bli, også for alternativbehandlere. Så langt gjør alternativbevegelsen ingen overbevisende innsats for å etterleve dette, og som du sier får de dessverre med seg en del av legestandens eldre garde på lasset, slik at de kan bruke «argument from authority» som støtte for å behandle folk med kvister og kvas.

  For what it’s worth så vant dere nettopp en ny leser til deres «korte, spissede blogg-greier». Og om det noen gang skulle trenges bidrag fra en ateistisk, sosialliberal lege så har jeg pennen klar. Dog, som du ser er jeg til tider ganske verbos. 😉

 7. Da er du velkommen; selv om vi ikke (lenger) er sosialliberal men sosialdemokrater – det er langt viktigere at vi forstår at sosial-delen er noe vi har felles, sjøl om vi har ulike ideer om implementering.

  Og vettu’ leger er alltid godt å ha for hånd 😉 Vi har en sånn fastlege, men det året han hadde en «blomsterole» som vikar va’kke no’ morro.

  Har du noe å bidra med som du mener kan passe inn på denne bloggen, så fint. Vi tar normale forbehold om redaktør»jobben», selvfølgelig.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: