Publisert av: raagraaum | 20 juni, 2009

Pilegrimsferder i Tibet

Det ble aldri til noen Tibetreise for n. For n ønsker bare å reise inn over den klassiske ruta over Gangtok eller Kalimpong. Det nærmeste han kom, var Nathu La, der han ble stoppet av indiske grensetropper, noen kilometer fra grensa.

Men inspirert av av søkeordene «lange reiser i Tibet», vil vi anbefale ei bok, både for den som måtte ha mot, krefter og penger til å reise til de mer avsidesliggende stedene i Tibet, og søke de mest spesielle og krevende pilegrimsreisene som finnes – og de som er fascinert av den tibetanske kulturen.

Først, en søndags formiddag med TV-en stående på uten lyd. National Geographic? Travel Channel? Det er bilder fra en reise over endeløse veier som knapt kan kalles veier, til et fjell kommer til syne, og en innsjø.

Vi visste det med en gang: Kailas og Manasarovar. Nå er ikke den boka vi snart kommer til det eneste kjennskap: Lama Anagaarika Govinda besøkte området i sin leiting etter de utdødde kongedømmene i Vest-Tibet. I reiseskildringen The Way of the White Clouds besøker han og Li Gotami også Manosarovar.

Det var like vel ikke grunnen til at vi nå, uten å skru på lyden, visste nøyaktig hvor ekspedisjonen var hen: Like ved der khoraen, eller «rundtomvandringen» av det helligste av alle fjell, Kailas, Kang Rimpoche, verdens sentrum, starter. De fleste pilegrimene er tibetanske buddhister, men også hinduer strømmer til for å vandre opp dalen vest for fjellet, klatre oppover på nordsida, velge det lette eller det vanskelige alternativet, over østsida og ned igjen med full utsikt til den hellige og hellbringende Manasarovar, og den motsatt ladede innsjøen Raksas Tal.

Hvordan kunne vi følge med i slik detalj?

Jo, vi har lest den godt 1000 siders handboka av Victor Chan: Tibet Handbook – A Pilegrimage Guide.

Den er uten foto, kartene er skisser av områdene, og de få illustrasjonene er enkle pennetegninger. Det er altså lektyre for den mer spesielt interesserte.

Men hvis leseren, som kanskje kommer hit med søkeord om Tibet og pilegrimsreiser der, virkelig ønsker å være forberedt: Det er altså boka.

Mer om forfatteren her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: