Publisert av: raagraaum | 3 juli, 2009

Endelig virkelig uten en tråd

Vår sist innkjøpte bærpare PC gikk i går over i reservedelenes rekker. Sannsynlige utgifter til reparasjon av en HP Compaq nc4010 gjør at det frister mer å få tak i ei skikkelig netbook.

Valget falt på en Asus Eee 1000 HE, med batteritid på oppimot ni timer, den siste Atom prosessoren, og stor nok harddisk til å kjøre Kubuntu i dual boot med XP.

Vi har holdt på med dette nå i lange tider; fra den første bærbare av «symaskin»størrelse (Osborne 1) 7toms grønn skjerm på midten av åttitallet … nei forresten, den første var nok en TI 58 med dockingstation som hadde skriver, og kortleser. Til den skreiv n et par programmer som simulerte hullkort, samt foretok en del avanserte statistiske analyser. I det obskure svenske tidsskriftet Programbiten ble noe av det dokumentert.

Deretter et par Toshiba 3200 sx med Win 3.1, og en storebror, femtusenognoe med så «stor» harddisk at det til nød gikk an å kjøre Win 98. Disse virker (sannsynligvis) den dag i dag, og ble brukt mye.

Innimellom også en Sanyo laptop; en av de første, men ikke særlig vellykkede virkelig små maskinene – omtrent 12 tommers skjerm, tynn, lett, med to diskettstasjoner og ingen harddisk. Den var grei nok til tekstbehandling; DOS og Word Perfect 5 på ene disketten, tekstene på den andre. Det som ødela for denne maskina, var den elendige skjermen. Det skulle svært spesielle lysforhold til for å se godt.

Første moderne laptop – en Toshiba Satellite 110 CS med hele en gigabyte harddisk; gikk greit med Win 98 SE og ikke så veldig mange filer.

Barnebarnet fikk behov for PC på skolen, og vi kjøpte oss en brukt IBM Thinkpad; den typen som var syltynn og hadde ekstern CD-drive med spesialkontakt. En veldig grei maskin, men da den begynte å svikte pga dårlige kontakter innvendig, havna den tilbake i sjappa, og en HP Armada, tung som et blybatteri. Den var grei nok, til den havna i golvet og fikk omtrent samme «sykdom» som Thinkpaden: Tålte ikke vridninger. Altså ubrukbar som egentlig laptop. Så lenge den sto stabilt på et bord var den pålitelig som få.

Med forsikringspenger og skattepenger ble det for første gang en ny, ubrukt maskin: En Hewlett Packard plastdings som ramla fra hverandre i løpet av uker. Inn til reparasjon, lånemaskin, ramla fra hverandre igjen, gjenta tre ganger, og heve kjøpet.

Flaks: En kampanje med Toshiba Satellite A10; en maskin igjen på Elkjøp. Fin PC som i dag er oppgradert med raskere og større harddisk, XP Pro, og tjener som faststående Windowsmaskin – dvs. den som ikke brukes til eksperimenter.

For problemet med den er at batteriet holder et år og tre dager; så tar det ikke lading lenger.

Derfor, en dag kom vi over et tilbud på et parti Fujitsu Siemens Lifebook S-serie. Dro for å kjøpe en, fikk et godt tilbud på tre – en S-4572 og to S-5582. Så fikk «ungene» også hver sin bærbare PC.

Den første har i dag Kubuntu 8.04, og er den dette skrives med. Den sliter med å gjøre det, men med tålmodighet går det greit. Den ene fikk ødelagt kontakten for strøm (sto på golvet i passasjersetet som GPS under en lang og rask tur på til dels hompete veier i Sverige); så vi fikk tak i en tilsvarende S-6010.

Til vi fant en brukt nc 4010 på Finn for et par år sida. Den som ga seg i går.

Det er forresten bedre skjerm på denne gamle Lifebooka enn på HPs «corprate notebook», som de kaller nc 4010.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: