Publisert av: raagraaum | 10 juli, 2009

Første inntrykk av ny nettbok

Det har blitt lite tid til blogging i sommerregnet.

Den nye nettboka kom mandag. Og vi har holdt på med å forsøke å få liv i blekkskriveren – den har stått med den ene svarte patrona åpen og er dermed tørka ut til … det uopprettelige? Har passa på å få to skikkelig lange gåturer for å kjøpe nye patroner.

Og så har passordet til WordPress.com-kontoen slått seg vrang. Sånt tar tid.

Nåvel.

Men altså, den nye nettboka, en Asus Eee PC 1000HE.

P1000312


Teknisk Ukeblad har en ganske grei test
; men vår maskin kom med en seksti dagers Microsoft Office-versjon. Lokkevare, med andre ord. Mer om det seinere.

Vi valgte en hvit utgave, fordi den var på lager og ga kortest leveringstid fra Komplett.no, vår faste leverandør av det meste vi kjøper av «dingser» siden de holdt til i kjelleren under et hus og ikke visste at en gang i tida ble memory levert i par, og det derfor ikke var så lurt å bruke forskjellige brikker sammen. (De har lært, og alltid vært serviceinnstilte.)

Som vanlig ligger operativsystemet og diverse programmer på en skjult partisjon på harddisken. Denne er delt i to (synlige) partisjoner. XP installerer seg selv, nesten uten medvirkning. For de av oss som husker installering fra CD eller ørten disketter pluss nærmest utallige drivere som var på disketter, CD-er eller måtte lastes ned fra et nett som ennå ikke var oppe og gikk, så vi måtte ringe leverandør og få drivere i posten (og da snakker vi om sånn gammeldags post som kommer i rød bil) – det er nesten skuffende enkelt.

Det vil si, alt var i orden unntatt den trådløse nettforbindelsen. Den kobla opp til et par naboers nett, så vi kom da i gang mens vi leita, selv om de har henholdsvis b og g, så det gikk sakte.

Oppdatere BIOS? Asus har eget program for det, men det svarer bare at ingen av serverne er ledige. La stå i timevis og forsøke hvert femte sekund eller noe sånt – no luck.

Finne nettsida til Asus – verken den enkleste eller vanskeligste å finne fram til oppdateringer. Laste ned BIOS, siste versjon, og la så oppdateringsprogrammet ta seg av resten.

Bortsett fra en av de fryktede blue-screens – det gikk greit. Og nå var vårt eget trådløse nett der, uten andre problemer enn at det gikk for halv fart (150 Mbps). Laste ned ny driver for trådløst nett, og så var vi oppe i full hastighet (300 Mbps).

Inn med Thunderbird, Firefox, Open Office, GIMP, Scribus og Inkscape, få stilt inn mailkontoene riktig. Snart det eneste som er en skikkelig møkkajobb. At vi bruker en metode som gjør oss uavhengig av hvor vi sender mail fra er med på å lage litt ekstra moro her. Automatisk utfylling av noen felter gjør det ikke enklere, for å si det sånn.

Sånn, på tide å installere Kubuntu, nettbokversjonen.

Eller rettere, Ubuntu remix.

Det gikk jo greit; men installeren til XP likte det som skjedde dårlig. Vi plasserte Linux på D:-driven, men like vel insisterte «noe» på å reinstallere XP.

Surt; der var alt annet enn BIOS-en til ingen nytte. Full ny installasjon, men av en eller annen grunn så ødea det ikke Grub. Den velkjente dual boot-menyen overlevde uten problemer.

Kanskje dette betyr at vi har oversett et eller annet ved installeringen av Linux?

Så var det neste trinn: Skifte desktop til KDE, og dermed Kubuntu. Enkelt.

Og gjenta programinstalleringene for XP, stille inn Thunderbird, sånne småsaker.

Gikk nå mer metodisk til verks, og oppdaterte alle driverne. Det tok tid, men virker å være verd det.

Og dermed er det fredag før vi har litt tid til overs.

Så langt er funksjonaliteten mye bedre for XP enn Kubuntu. Dette skyldes særlig at til XP hart Asus lagt inn en spesiell mode som gir 1024×768, mens Linux så langt ser ut til å begrenses til 1024×600. Med KDE 4.2 er det ikke noe godt valg. Kanskje vi skal tilbake til Ubuntu?

Nåvel, alt i alt er vi godt fornøyd. Begynner å venne oss til tastaturet; det er godt nok til touch – skjønt litt for små SHIFT-taster. Særlig på høyre side er det vanskelig å treffe rett for gamle, giktiske fingre.

Batteritid 9,5 timer står det. Nåja, teoretisk. Fem – seks er vel mer realistisk, og slett ikke dårlig. Se, ingen ledninger mens den sitter på fanget:

P1000314

Sånn, nå er det bare småting igjen.

Reklamer

Responses

  1. […] om nettboka Vi har før gitt et førsteinntrykk av den nye Asus EeePC 1000 HE, som kom i vårt eie for snart tre måneder […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: