Publisert av: raagraaum | 21 juli, 2009

«Valg» i Burma/Myanmar

Mye viktigere enn hva vi sier her hjemme, inkludert både Støre og Solheim, er det når Indonesias utenriksminister Hassan Wirajuda gjør det:

ASEAN-landene, som vanligvis avstår fra å kommentere medlemslandenes indre anliggender, har gått hardt ut mot Burma og beskrevet landet som en byrde for organisasjonen og demper for utviklingen i Sørøst-Asia.

– Fram til 2010 får vi se om Burma er i stand til å sette i gang en prosess som vil føre til virkelig demokratiske valg i 2020. Valg som kan aksepteres av verdenssamfunnet, sier Wirajuda, som legger til at militærjuntaen har forandret seg lite de siste årene.

Indonesia er, ved siden av å være det største muslimske landet i verden, et land som ser ut til å¨ha greid overgangen fra den type diktatur som vi ser i Burma: En liten elite som holder befolkningen som sine personlige slaver, til et akseptabelt demokrati.

Det som likevel gjenstår er at Kina også tar avstand fra den formen for diktatur som finnes i Burma.

Hvordan skal Kina kunne gjøre det? Det er jo ikke akkurat demokrati i Kina?

Nei, men heller ikke den typen diktatur – i alle fall ikke i de sentrale delene av landet. Det er kanskje på tide at vi nyanserer noe her, slik at ikke-demokratiske stater som viser vilje og evne til å gå i retning av mer frihet for innbyggerne får en annen status enn stater som Burma og Nord-Korea (for å ta to): Der en liten del av befolkningen har all makt og holder en betydelig del av befolkningen utenfor rikdommen de ledendes grenseløse luksus.

Det er en forskjell på hvordan Kina reagerte på det store jordskjelvet i fjor, og hvordan Burmas junta aktivt motarbeida hjelpearbeidet etter naturherjingene der.

Realpolitikere har selvsagt innsett dette, og inkluderer i praksis Kina i den moderne verden. Fordi de er på vei, og fordi ingen har maktmidler til annet enn å lokke Kina med seg på veien til å bli et moderne samfunn på alle måter.

Så skal vi så klaret bruke alle virkelige muligheter til å påvirke når det gjelder behandlingen av folk i Tibet og Xinjang. Det er bare for vår interne følelse av å være gode dette er et problem

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: