Publisert av: raagraaum | 26 juli, 2009

Det er håp for USA, ser det ut til.

ABC-nyheter forteller:

65 prosent av dem over 65 år mener religion er veldig viktig for dem, mens bare 44 prosent av dem mellom 18 og 29 år mener det samme.

Reklamer

Responses

 1. Og PW Amundsen definerte en islamist som en som blander religion og politikk. Han burde tatt en kikk på sitt drømmeland, USA, få steder er religion viktigere.

 2. Men det er interessant hvor viktig verdier og religion er for Obama – som nettopp sanket mange stemmer blant unge. Jeg tror det kanskje er fordi religion og verdier for ham er mer enn bare noe «utvendig» eller hinsidig, men noe som får konsekvenser for politiske valg og samfunnsyn. (Jeg har lest to av bøkene hans).

 3. Bare 44%? Det er jammen ikke rart at det blir såpass suppe av religion og politikk fra den kanten. Da var det tydeligvis et steg i riktig retning mtp dette når Barack ble valgt -uten at jeg helt skjønner hvorfor.

 4. For FrP er det vel det mest «religiøse» USA – les av typen Bush II – som står dem nærmest. Sånn vi ser det, er det snakk om å bruke religion til å legitimere egne tanker og meninger, og da i konservativ eller reaksjonær retning.

  Slik Liv Marit er inne på, finnes det mennesker som forstår religion på andre måter, og Obama er sannsynligvis en av disse. Vi er kommet over et sitat:

  «Intelligente ateister har ofte mye mer til felles med udogmatiske teister enn man kanskje ville tro.»
  (Julian Baggini: Ateisme. En kort introduksjon.)

  Problemet er at for oss som ikke er troende, blir det vanskelig å se hva det er som skiller Bush og Obama, annet enn at de trekker veldig forskjellige slutninger ut fra det som skal være samme grunnlag.

  Og det er vanskelig å vite om ingen, en (i tilfelle hvem) eller begge to bruker religiøs identitet som middel i politisk maktkamp?

  «Bare 44%» – ja, de har en vei å gå, Amerikanerne. Men når vi tenker på hvordan landet ble befolka, i stor grad av annerledes tenkende religiøse som flykta fra Europa, vel.

  La oss anta at 5 – 10 % svarer «veit ikke».

  Da har vi at bare hver fjerde amerikaner av den eldre garde ikke legger vekt på religion, mens annenhver ungdom. En generasjon til, og kanskje de er på nordisk nivå?

 5. Hva er religion?

  Spørsmålet er jo hva livssynet ER og SIER om mennesket, samfunnet og virkeligheten.

  Og jeg tror altså at det er mange mennesker for hvem et kristent livssyn gir en kraft til å endre det de mener er feil og kjempe for et bedre og mer rettferdig samfunn.

  Og Bush er ikke representativ for amerikanske kristne.

 6. Liv Marit: «Og jeg tror altså at det er mange mennesker for hvem et kristent livssyn gir en kraft til å endre det de mener er feil og kjempe for et bedre og mer rettferdig samfunn.»

  Ja og nei. Det kommer litt an på hvordan du definerer «et kristent livssyn».

  Vi kjenner og har møtt kristne som imponerer. Og noen av dem som vi forstår har det vondt i møtet med mer … hva skal vi si? Umenneskelige kristne?

  Men for oss er det et problem å definere hvem som «egentlig» er kristne. Eller muslimer for den saks skyld.

  Med samfunnsvitenskapelig bakgrunn er det naturlig å godta enhver som kaller seg kristen (som ville krysse av for «kristen» på et spørreskjema som har alternativene «kristen», «muslim» … «ateist».)

  Og da kommer problemet: Det er ikke vanskelig å finne eksempler på at kristne (og ta gjerne med de andre alternativene) med sin religion som begrunnelse også står bak de verste bestialiteter.

  (Hvis du har lest tilbake i bloggen, aner du kanskje at n er buddhist av noe slag: Og det som skjer på Sri Lanka viser at også buddhister kan bli noen skikkelig jævlige mordere. Det gjør at vi er mildest talt skeptiske til religion som positiv drivkraft annet enn som individuell frigjøring.)

  Beklager å legge inn denne på et tidspunkt da det kan ta litt tid før vi er på nett igjen.

 7. Litt sent svar har ikke sett at din kommentar før nå.

  Enig i mye her. De som kaller seg kristne er mennesker på godt og vondt.

  Er å være kristen noe man er ved å krysse på et skjema eller noe man tar på alvor og som får konsekvenser for livet.

  Folk får krysse av og definere seg som hva de vil for meg. Men det teller vel egentlig mer hvilke verdier de har og hva de gjør enn hva de sier de er.

  Samtidig er det ikke å komme bort fra at det kan være langt fra lære til liv. Vi kan ha fine idealer men leve svært egoistisk.

  Hvis en kaller seg for kristen men utøver kriminelle handlinger, er da handlingene kristne?

  Interessant forsåvidt å tenke på at en av lignelsene i Bibelen handler om at man faktisk blir målt på om man gav sultne mat, tok i mot de fremmede, besøkte de syke og fengslede osv. Med andre er liv viktigere enn lære.

  Og så skal man heller ikke se bort fra at våre verdier og tolkninger av livssyn og de prioriteringer vi gjør preges av den kulturen og tiden vi er vokst opp i.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: