Publisert av: raagraaum | 1 oktober, 2009

Virkelig konspirasjon

Det er liksom noe med den såkalte virkeligheten (og vi innbyr ikke til filosofisk debatt om hva som er virkelig): Den er så lurvete og uelegant. For hva forteller ikke for eksempel ABC Nyheter?

Bortsett fra det banale, at moderne toppolitikere «tar ansvar» for ting de (i dette tilfellet får vi nøye oss med sannsynligvis) ikke har skylda for, og kan komme til å gå av.

Som om det hjelper noe.

Saken er en forlengelse av elitesoldaten som skreiv bok, det danske forsvarets forsøk på å forby den, publisering i avis, og retten som sa tja og ha og ytringsfriheten går foran alt.

For hva gjør en av toppene i det danske forsvaret da?
Jo, sjefen for forsvarskommandoens it-avdeling oversetter boka til arabisk, for å skaffe bevis for hvor farlig publisering av denne boka er.

Så langt bare hva vi kunne vente av maktglade mennesker som mener å være hevet over normale regler. For det de gjør er jo så viktig, ikke sant?

Men til alt overmål, han bruker en nettbasert oversettelse. Og da er det de av oss som har forsøkt slike «løsninger» på kompliserte tekster blir sittende og humre og le.

For hva som står i den arabiske oversettelsen er helt ukontrollerbart for enhver som ikke kan både dansk, de aktuelle mer eller mindre hemmelige opplysningene soldaten har røpet, og arabisk militær, samt sannsynligvis også ha lokalkunnskap om de områdene i Afghanistan som omhandles.

It-sjefen har altså ikke bare utvist dårlig skjønn ved å fabrikere falske bevis, men utsatt sine egne for ukontrollerbare oversettelser. Det kan nær sagt stå hva som helst i denne oversettelsen.

Vi kommer til å tenke på anekdoten om Aksel Sandemose. Han var under den tyske okkupasjonen av Norge ei stund i ytterkanten av motstandsbevegelsen. Det viste seg at han muligens var i fare for å bli arrestert, og det ble organisert en flukt til Sverige.

«Men han visste da ikke særlig mye farlig?» spurte en som sto mer sentralt.

«Nei,» var svaret, «men hva kunne han ikke kommet til å fortelle!»

De danske sosialdemokratene krever ministerens avgang. Det er sånn det moderne mediokratiet fungerer. De ville ikke gjøre jobben sin hvis de ikke fremmet kravet.

Og det er kanskje god grunn til at den danske forsvarsministeren går av, men av andre grunner. Danske soldater har vært innblanda i rasisme og muligens brukt ulovlig ammunisjon. De har i alle fall utstyrt seg med «dum dum-kuler».

Og dermed, i det øyeblikk de bruker dem, begår krigsforbrytelser.

Kan det være holdningene til den nåværende danske regjeringskoalisjonen vi ser?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: