Publisert av: raagraaum | 20 april, 2010

Om å forvente, fastslå og spå om været

Inspirert av Martin Ystenes’ Sprøytvarsler, kom vi til å klikke på den islandske værmeldingstjenesten Veðurstofa Íslands, som «Spá um öskufall».

Islandsk (og Færøysk) er ikke mer forskjellig enn at en nordmann med rimelig kjennskap til enkelte norske dialekter bør kunne forstå hovedinnholdet, om enn noen detaljer forsvinner og noen misforståelser kan oppstå.

Og den islandske værmeldinga spår været, samt i dette tilfellet, forløpet av vulkansk aske som kastes opp fra Eyjafjallajökli.

Nå skal vi ikke gå ut bastant og hevde at islandsk «spá» er fullt synonymt med norsk «spå.» Men, siden islendinger er kjent for å være noe mer overtroiske enn nordmenn, heller vi til en antakelse om at ordet kanskje heller mer i retning av det overtroiske enn på norsk.

Og vi kjenner jo til at ordet «spå været» brukes om virksomheten som Meteorologisk institutt, Storm og lignende driver med.

Til den bruk har de selvfølgelig store spåmaskiner … eller, nei. Det var visst ikke sånn. Igjen, vi vet jo ikke, i den forstand at vi ikke har vært der og observert, men vi antar at siden islandske vær- og vulkanutbruddmeldinger legges til grunn av europeiske meteorologer, så brukes vitenskapelige metoder og datamaskiner også på Island.

Vi har, kort sagt, den tiltro til våre slektninger på Island (i vårt tilfelle Surssønnenes etterfølgere om noen islending skullekomme til å lese dette), at de bruker overtroen sin til – tja, overtrorelaterte ting som å legge en vei i sving rundt steiner – mens alvorlige ting, som været og værmeldingen, det overlater de til vitenskapelig fundert kunnskap og metode.

Og der er vi ved det lille poenget:

Meteorologer spår ikke været. Men, og her synder også norske meteorologer, de kan heller ikke fastslå at slik blir været i morra og neste uke, som er språkbruken norske meteorologer bruket («I Troms blir det …»)

Det meteorologene gjør er å komme med prognoser, det vil si at «med x% sannsynlighet kommer det i Troms i morra bli x vær.»

Er det noen forskjell? Ja, for nå og da blir jo ikke været slik meteorologenes modeller og datamaskiner forutsier.

Og da vil folk som ikke forstår slikt få nok et eksempel på at vitenskapen er ikke mer å stole på enn … ja for eksempel spådommer om vær og vind.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: