Publisert av: raagraaum | 11 mai, 2010

Lokal selvbestemmelse eller oppskrift for korrupsjon?

Et godt tiår tilbake satt n i et hotell i India. Strømmen hadde gått, det var et kortvarig men ganske kraftig uvær med lyn og torden og regn. Alle på det lille hotellet samla seg i lobbyen/restauranten og venta på at lyset skulle komme tilbake.

Lederen av hotellet fortalte da om hvordan han betalte strømregningen (og andre offentlige utgifter):

Først måtte han gi ei flaske whisky til målerkontrolløren for få en avregning. Så måtte han ha med ei flaske whisky til han som tok mot betaling, og så måtte han gi nok ei flaske for å få en kvittering.

Og, som om ikke det var nok, det var best å ha ei flaske på lur i tilfelle det skulle komme en kontrollør som ikke godtok den kvitteringen.

Høyre (og her hopper vi over linking, dette er for godt kjent til at det er nødvendig) går inn for større lokalt selvstyre, det vil si avvikling av fylkeskommunale og statlige kontrollorganer som kan overprøve lokale byråkrater og politikere hvis de går ut over nasjonale retningslinjer, lover og forskrifter.

Lokalt selvstyre, det høres jo fint ut, eller?

Jo, men det er en følgesvenn: Lokal korrupsjon.

Nå foregår ikke norsk korrupsjon på den måten som fortalt fra India. Norge har lite direkte korrupsjon, men kanskje desto mer det vi kan kalle institusjonell korrupsjon:

De som sitter med makt rotter seg sammen.

La oss fortelle om vår erfaring med lokale byggemyndigheter for noen tiår siden.

Vi kjøpte ei tomt fra en stor aktør i boligbransjen, og tok kontakt med den personen i kommunen som kom til å godkjenne eller avvise våre ønsker. Det vi ikke visste, var at denne personen var vant til å motta gaver. Så der satt vi på hans kontor, etter ei stund unnskyldte han seg, det var bare noe han måtte ordne.

Og så ble han borte. Da det led mot slutten av arbeidstida, tok vi kontakt med damene i forkontoret, som kunne fortelle at han hadde hatt en rekke møter, og kommet i skade for å glømme oss.

Nå overtok husleverandøren; de hadde, la oss kalle det, pleid kontaktene med denne personen, og visste å legge an saka sånn at vi fikk det som vi ville. Det vil si, de planla hvilke forandringer denne offentlige, lokale, tjenestemannen skulle få gjøre. «Vi legger huset litt lavt,» sa vår kontakt, «for han flytter alltid hus opp eller ned en meter.»

Nå var kontrolløren fortsatt sur fordi vi fortsatt ikke hadde forstått nødvendigheten av gaver. Så vi sto i tre timer og venta før han fant det for godt å innfinne seg, kikke raskt på oppstikkinga, og flytte huset to meter høyere.

Dette var vanlig, det vil si, hvis man var kvinne, var det en annen utvei. Man ble invitert ut på middag … for å si det sånn.

Nå er det en god ting å si om vedkommende: Han var like rå i sin maktutøvelse overfor de mektige i samfunnet som de middels. Hvordan han var overfor de svake aner vi ikke; han hadde vel i det store og hele lite med dem å gjøre.

Men dette er noe vi ser der hvor makt overføres til enkeltpersoner og lokale organer. Noen greier å plassere seg i maktposisjoner som den alminnelige mann i gata bare må innrette seg etter. Vi ser rådmenn som tilsidesetter de folkevalgte. Vi ser folkevalgte som faller på kne for lokale rikmenn, og lar dem bryte regler som gjelder for oss andre.

Visst er det irriterende med steile og sta paragrafryttere i stillinger der de ikke blir stilt til ansvar overfor lokale myndigheter, bare overfor et regelverk.

Men det er slike regelverk som beskytter de av oss som er uten kontakter i lokale hierarkier. Og som ikke kan den uedle kunst å pleie sine lokale maktforbindelser.

Det vi ser nå er Høyre på vei tilbake til Høire; den gangen da de som satt på pengene visste å få sitt gjennom.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: