Publisert av: raagraaum | 10 juni, 2010

Najmuddin Faraj Ahmad igjen

Vi har tidligere vært inne på overdrivelsene når de mer innvandrer- og muslimfiendtlige omtaler en viss mulla som kaller seg Krekar. Vi har ment at vi som humant samfunn med vekt på menneskerettigheter, skal reagere på handlinger, ikke sladder og antakelser.

Samtidig er det klart at denne personen, som enhver som nyter beskyttelse i et samfunn, har plikter. Og i dag, igjen forutsatt at referatet fra for eksempel NRK, er rett:

Mulla Krekar truer med at hvis han blir drept etter å ha blitt tvunget ut fra Norge, vil personen som står ansvarlig også dø. Han vil ikke si hvem som eventuelt vil stå bak hevngjerningen.

– Jeg vet ikke av hvem. Ansar al-Islam, Al-Qaida, jeg vet ikke. Hvem som helst, sa Krekar under en pressekonferanse torsdag. Selv er han tidligere leder av geriljaorganisasjonen Ansar al-Islam.

Dette kan forstås som en direkte trussel overfor lovlige norske myndigheter, om enn ikke noen spesiell person.

Men kanskje alvorligere er dette:

Mulla Krekar hevdet også at han hver dag råder folk han har kontakt med på telefon eller via internett til at det er deres rett å drepe amerikanere i Irak. Han viste også til en konkret samtale med en person som ville begå selvmord for å drepe
amerikanere i Mosul.

På spørsmål om hva han sa til personen, svarer Krekar:

– Jeg sa at det er din plikt å gjøre det. Og han gjorde det i Mosul. Han drepte folk i Mosul, svarte Krekar.

Igjen, forutsatt at han er riktig oversatt, at det han har sagt ikke er sitert ut av konteksten, det spørs om han nå selv har avslørt at han driver kriminell virksomhet fra Norge.

Og da er nok spørsmålet:

Er det på tide å begrense hans frihet, slik at han ikke lenger kan ha den typen kontakter han indikerer og hevder at han har?

Vi vil selvfølgelig at norsk og internasjonal lov skal overholdes. Det er helt sentralt at vi ikke gir slipp på våre egne verdier når vi står overfor mennesker som sannsynligvis ikke føler seg forpliktet overfor slike verdier. Verken Krekar eller noen andre bør få lurt oss til å ta i bruk metoder som ikke overholder våre verdier.

Men mangler vi lovlige midler er det kanskje på tide å se på lovene?


Responses

 1. Dersom han har gjort noe kriminelt kan han fengsles. Han er ikke fengsel fordi statsadvokaten ikke har lagt frem bevis for at han har gjort noe kriminelt. Dette kalles sivilisasjon og det synes jeg vi skal fortsette.

  Dersom disse truslene er straffbare, så kan han dømmes og straffes.

 2. Konrad – det er også hva vi mener. Vi må ikke la sånne som han framprovosere brudd på vår sivilisasjons sterke sider – som rettssikkerhet.

  Dermed er Sure Sivs hurtigløp til politiet for å anmelde både et angrep på våre verdier – og en hån mot norsk politi- og rettssystem.

  Men: Hvis det er sånn at vi har et lovsystem som gjør det lovlig med den virksomheten han selv utbasunerer at han driver med – vel, da er det kanskje grunn til å se på loven.

  Og så må vi vente på at han gjentar seg etter lovendring. Vi er i tvil om han er modig nok til å gjøre det.

 3. I Norge er det straffbart (såvidt jeg har forstått) å oppfordre til vold og drap. Problemet er at Krekar er en tåkelur, han preiker mye skit og det er vanskelig å påvise noen konkret sammenheng mellom hans pompøse preik og faktiske voldshandlinger i Kurdistan. I Norge er det som kjent ikke straffbart å fare med løst prat.

 4. Nei, det er ikke straffbart å fare med laust skitprat.

  Men det blir vel litt annerledes når en innkaller til – og får journalister til å stille opp på – en pressekonferanse?

  Videre, slik Jan Bojer Vindheim påpeker, han holdt den ikke på norsk, ikke på engelsk, ikke på kurdisk – men arabisk. Altså, han henvender seg til et spesielt publikum. Om han er en oppblåst blei, så skal vi heller ikke undervurdere ham. Han er ikke dum.

  Vi skal ikke si om han har gått over grensa for det straffbare. Det er i siste instans opp til norsk rett å avgjøre.

  Men det er noen likheter med organisert småkriminalitet her. Av og til må vi endre lover for å omfatte virksomhet vi ikke har i vår kultur.

  Det må gjøres på vanlig måte, og det må selvfølgelig ikke få tilbakevirkende kraft.

 5. Jeg er skeptisk til din løsning her. Vi kan endre lovene opportunistisk bare fordi vi ikke har noen paragrafer som kan brukes til å stoppe kjeften på et rasshøl som Krekar. Da er vi fort ute på et sleipt skråplan som fører oss til et utrivelig sted.

  UK hadde forbud mot å kringkaste stemmen til Gerry Adams i Sinn Fein. Det var bare latterlig.

 6. Enig i det kortsiktige. Å lage en Lex Krekar er både dumt, farlig og å la oss spille med av spillet hans.

  Men hvis vi skal være åpne overfor verden utenfor Norge (eller Norden), så kan vi forvente at det kommer nye former for atferd.

  Våre lover, lovhåndheving og straffesystem har en del forutsetninger i hvordan samfunnet vårt er/har vært.

  Hvis vi ser på for eksempel organisert kriminalitet – det være seg væpna ran av høyt profesjonelle sterkt voldelige ranere, eller småran som gjentas ofte og flytter seg fort – så har vi forandra lover og lovhåndhevelse.

  Hvis vår tankegang mht. straffereaksjon er å legge vekta på å forhindre gjentakelse medfører at noen misbruker de mulighetene dette gir, så kan det bli nødvendig å utelukke for eksempel kriminelle som ikke skal leve videre i Norge.

  Overfor slike fakta som at vi i løpet av la oss si femti år (kanskje noe mindre) har blitt gitt en sterkt utvidet privatsfære, trengs andre former for innsamling av data.

  Det kan være at Krekar er en enkelthet, ikke et tegn på noe som kan bli farlig for oss som samfunn. Vi er i tvil om det er sånn. Vi er kort og godt i tvil om vår liberale tolkning av hva som er trusler og oppfordring til straffbare handlinger er hensiktsmessige overfor mennesker som ikke har en tilknytning til våre verdier.

  Igjen, dette er farlige, vanskelige ting å gå inn på. Men det er også farlig å la være å gå inn på det, å vurdere det.

  Vår mening er vel egentlig at Krekar har gått over hva lovens bokstav sier i Norge, både når han indirekte oppfordrer slektninger som har tilhold i Norge om å begå drap hvis han blir drept – og når han hevder å styre lovbrudd i et annet land.

  Men sånn som vi praktiserer disse lovene, er det ikke sikkert om Krekar har trådt over våre grenser.

  Hvis det trengs lovendring er det viktig å gjøre dem så generelle at andre som ikke deler vår oppfattelse av rett og galt også rammes når de går over våre grenser.

  La oss for eksempel si en italiener eller US-borger som er tilknyttet og truer med mafiaen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: