Publisert av: raagraaum | 6 juli, 2010

Dalai Lama 75 år

Tenzin Gyatso, den 14. Dalai Lama, fyller 75 år, og Aftenposten hyrer inn Torbjørn Færøvik til å skrive bakgrunnsartikkelen. Færøvik er ingen ubetydelig Asia-kjenner, og gjør i det store og hele en god jobb.

Sørgelig da, at han gjør noen av standardfeilene. Nå er han klar over at posisjonen som Dalai Lama først og fremst er politisk, en utpekt «konge» som styrer sammen med et råd av adelsmenn og ledende munker.

Han går inn i denne posisjonen som buddhistisk munk i Gulhatt-tradisjonen av tibetansk buddhisme, og er en av de fremste ledere av denne retningen. Han anses å være en inkarnasjon (ikke re-inkarnasjon) av Chenrezig eller Avolakityesvara, en medfølelsens (eller medlidenhetens) bodhisattva.

Men ingen gudekonge, den alt for utbredte misforståelsen som Færøvik sier:

Det er lov å ha flaks: I 1933 begynner en gruppe tibetanske munker å lete etter en ny gudekonge.


De lette etter en som viderefører en tradisjonen fra en viktig periode i Tibets historie. En bodhisattva, men ikke en hvilken som helst bodhisattva.

Guder er i buddhistisk og tibetansk tradisjon slett ikke så mektige og allvitende som i monoteistiske religioner; Buddha skal ha blitt oppsøkt av en av de øverste (Brahma) for å få hjelp med tilværelsens grunnleggende problemer. En bodhisattva, i alle fall en inkarnasjon av Chenrezig, vil på sentrale punkter være guder overlegen. Det er gudene som trenger hans hjelp, ikke omvendt.

Og hva er en bodhisattva? Det er litt vanskelig å forklare for mennesker som har sine begreper innen en vestlig-kristen referanseramme. Tenkegangen er at en bodhisattva går fra liv til liv for å hjelpe andre sansende vesener til frihet fra tilværelsens grunnleggende problemer.

Et av de mest grunnleggende oppdagelsene fra Buddha var det som kalles anatta, det vil si at det vi litt løselig kan kalle «sjel» ikke finnes. Når Dalai Lama blir spurt hva det er som inkarneres, svarer han gjerne «ingen ting.» Han bruker ofte lignelsen et lys som tenner et annet.

Og Dalai Lama tar ikke med seg noe fra forrige Dalai Lama når han fødes. Som alle andre må han lære det som skal til for å gå inn i rollen.

Hvordan gjøres det? Færøvik sier:

Mystiske skyformasjoner og tegn leder dem til en landsby hundre mil nordøst for Lhasa, hvor de finner en to år gammel gutt med røde kinn.

Det med mystiske skyformasjoner er nok en del av det, men omtrent så forenklet som at vår norske arveprinsesse ble funnet blant noen nyfødte på Rikshospitalet i et gitt tidsrom. Det er en rekke forhold som trekkes inn, gjerne uttalelser fra den avdøde Dalai Lama, drømmer spesielle lamaer har osv.

Sett utenfra vil denne prosessen gjerne fortone seg som blant annet et maktspill. At den nye Dalai Lama skulle finnes i Amdo, som i dag ikke er en del av TAR («Tibet» som Kina definerer det) har klare politiske overtoner; angrepet fra Kina etter revolusjonen Mao ledet var ikke den første. Et stort angrep ble avbrutt i 1905, da keiserdømmet var i ferd med å falle sammen. Området som ble valgt var altså del av et geopolitisk spill, der noen viktige klostre var Kinesisk-orienterte, mens andre var Britisk-orienterte.

Om prosessen sier han videre:

Gutten blir gransket og testet. Jo, han må det være.

De kunne ha bommet, munkene, og funnet en middelmådighet.

Jo, det kunne de, men slik Færøvik skriver det, virker det mer tilfeldig enn hva saken er.

Det var ikke bare en kandidat, men flere. Det ble gjennomført en rekke tester som blant annet stilte krav til barnets evne til å «lese» testerne. Et eksempel er hvordan barna ble bedt om å velge mellom gamle og slitte ting som den trettende Dalai Lama hadde eid – og nyere versjoner.

Hvordan kan et barn velge rett? Ganske enkelt, ved å ha en særlig evne til å «lese» ansikts- og kroppsspråk hos testerne. Dette er ikke en del av moderne intelligenstesting, men et område som med fordel kunne trekkes inn. Oppgavene guttene ble stilt overfor kan forstås som primitive intelligenstester.

Og ja, de traff godt med den fjortende, som med den trettende, Thubten Gyatso:

I stedet fant de Tenzin Gyatso, den kanskje fineste Dalai Lama Tibet har fostret.

Dedn intelligente leser antar kanskje her at det ikke er noen tilfeldighet at de begge har Gyatso som navn nummer to?

Saken er at den kommende fjortende Dalai Lama slett ikke het Tenzin Gyatso, men Lhamo Dhondup. Tenzin Gyatso er munkenavnet den fjortende Dalai Lama fikk.

Og om han kommer til å bli husket som den fineste Dalai Lama? I tilfelle i sterk konkurranse med den trettende, som gjorde alt rett – unntagen å melde Tibet inn i Nasjonenes Forbund, og åpne opp for kontakt vest (eller i praksis sørover).

Han var sentral i å samle Tibets forskjellige buddhistiske sekters læresetninger i en felles forståelse, og rense vekk en rekke mer spesielle former for overtro.

Han etablerte på alle andre måter Tibet som en selvstendig stad, med sentraladministrasjon, egen myntenhet, noen representanter i andre stater, utviste den kinesiske Amban (ambassadør eller regent etter hvordan en ser det), forsøkte å bygge opp en hær med moderne våpen. Det som før han tid var en løselig sammenslutning av føydale småstater ble en stat, om enn en føydalstat.

Resten av artikkelen er mer eller mindre feilfri, om det enn kan være forskjellige tolkninger på noen punkter.

Men i alle fall, også vi gratulerer en svært spesiell og interessant eksilpolitiker og buddhistisk lærer.

Som i tillegg har en uvanlig sterk sans for humor og varme.

Reklamer

Responses

 1. Nuvel, han er jo leder for et autoritært regime. Som person er han jo dessuten ganske ordinær. Han fremstår som en sympatisk, litt gløgg snekker.

  Kina har jo jevnt over et usympatisk regime, men det er en dårlig grunn for å sverme for en tilfeldig buddist.

 2. Du har nok ikke hørt ham framlegge buddhistisk teori.

  Vi har hørt ham grenseløst banal – blant annet sammen med Arne Næss og biskop Køhn. Men dagen etter … mannen er ganske så smart.

  Og leder av et autoritært regime. Ja, i utgangspunktet. Men legg merke til at han hele tida har gått i demokratisk retning.

  Blant annet har han sagt at han er den siste «inkarnasjon» av Dalai Lama. Hvis tibetanerne vil ha en til, må de velge ham.

  Eller overse hans utsagn.

 3. Jaja, kanskje jeg burde kalle ham en litt gløgg skolelærer, dersom jeg var i det generøse hjørnet.

  Men jeg ser altså ingen særlig grunn til å omfavne ham, hans eneste legitimitet er jo opposisjon til Kina.

  Det finnes jo en mengde sektledere som Dalai Lama, disse hører vi lite om.

 4. Beklager at denne er blitt liggende – Blogspot og andre gjøremål får ta skylda.

  Legitimitet – Som institusjon var Dalai Lama i det aller vesentligste symbolsk i det gamle Tibet. De fleste som var så «heldige» å bli Dalai Lama ble tatt livet av før de begynte å bruke sin formelle autoritet. Men som symbol, noe i retning av kong Håkon 7, står Dalai Lama sterkt i tibetanske miljøer, både utenfor og inne i Tibet. Og i eksilmiljøene er opposisjonen mot ham i det vesentligste representert ved autoritære/voldsromantiske krefter.

  Sektleder – ehm, han har sin posisjon i henhold til en lang tradisjon. Så hvis du ikke regner paven & co som sektledere?

  Tenzin Gyatsos intelligens. Vel, vår vurdering er altså annerledes, men nå kan n noe om mannens egentlige fagområde: Mahayana/Vajrayanabuddhistisk filosofi. Hvis du kikker på bøkene som er utgitt i hans navn, vil du ikke bare finne de typiske lettvinthetene (bestselgerne), men en god del faglitteratur på området som det sannelig krever sitt for å følge med på.

  Det som er litt spesielt med Tenzin Gyatso i forhold til de fleste av hans kolleger (høyere tibetanske munker), er evnen til å framføre et budskap som har mange lag av mening, alt etter hva mottakeren er i stand til å oppfatte.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: