Publisert av: raagraaum | 14 oktober, 2010

Norsk eller Oslodialekt?

La gå, det er detaljer i norsk som går rett i dass for tida.

Det har det vel alltid gjort; en eller annen norsklærer hevda at Harald (Hårfagre) vel egentlig het Harjabaldur. (Vi skal ikke gå god for om forandringa skjedde før eller etter denne småkongen av dansk hærkomst skaffa seg en viss grad av kontroll over deler av dagens Norge.)

Aftenposten har en artikkel om uttale av navn i Oslo, der journalist Bjørn Egil Halvorsen snakker med Riksmålsforbundets viseformann Tor Guttu.

Artikkelen begynner med en liten innføring:

Tonem = ordskillende tonelag. På norsk har vi to tonemer: tonem 1 (som i «bønder») og tonem 2 («bønner»).

Nå er det ikke noe nytt at Riksmålsforbundet utviser en «imperialistisk» holdning overfor alt annet enn dannet Oslo-dialekt.

Men de bruker å ha rimelig god greie på slike detaljer. Vi går til språkrådets sider og finner:

Tonelagsmotsetninger fins i det meste av talt norsk. De mangler i deler av Nord- Norge (særlig i Finnmark) og i et område rundt Bergen (men ikke i sjølve Bergen).

Og, for å gjøre det enda mer komplisert fortsetter samme kilde med dette:

Tonemveksling med grammatisk funksjon, f.eks. å sondre mellom infinitiver og intetkjønnssubstantiv i bestemt form (vanne/vanne(t)), gir lik fordeling av tonemene i de enkelte dialektene. Når det gjelder isolerte ord, kan der være ulikheter fra sted til sted.

Det kan forekomme at østlendinger uttaler Sola på samme måte som de uttaler sola. Stavanger-folk som kommer til Oslo, må på sin side lære seg at gatenavnet Grensen ikke lyder som ‘grensen’ i ‘grensen mellom Norge og Sverige’. Mens Larsen og Anna har henholdsvis tonem 1 og 2 i Stavanger, er fordelinga motsatt i Oslo. Videre har Trondheim bydelen Ila med tonem 1 mot tonem 2 for Ila i Oslo.

Men ellers er det vår mening at en god del mennesker – inkludert diverse NRK-journalister – ikke veit forskjellen på det en katt gjør når den er i godlag og det en sånt menneske som kliner maling på lerret foretar seg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: