Publisert av: raagraaum | 1 februar, 2011

Vaksine og narkolepsi

Først en liten «disclaimer»: Det vi skriver bygger bare på en artikkel i Aftenposten, og er dermed først og fremst å forstå som kritikk av artikkelen.

For de av oss som forstår hvilken betydning vaksiner har hatt, og fortsatt har, for folkehelsa i hele verden, er det ekstra viktig at vi forholder oss ryddig og ordentlig til eventuelle bivirkninger. For, samme hvor viktig den positive virkningen er – vi må også anerkjenne at det kan forekomme bivirkninger.

Fra vaksinemotstandere vises det til en rekke påstander om slike bivirkninger, samtidig som virkningen av vaksiner trekkes i tvil. Metodene som brukes er alt fra grovt kynisk utnyttelse av menneskers manglende kunnskap – til manglende kunnskap hos de som framsetter påstandene.

I Aftenposten kommer det altså fram at:

I Finland er det observert økt forekomst av narkolepsi hos barn som er vaksinert med Pandremix:

Av 60 barn mellom 4 og 19 år som ble registrert med narkolepsi i Finland i 2009 og 2010, var 52 vaksinert.

Foreløpige beregninger viser at det var omtrent ni ganger høyere risiko for å få narkolepsi hos dem som er vaksinert enn hos dem som ikke er vaksinert. Økningen var størst i gruppen 5-15 år. Det var ingen tilfeller hos barn under 4 år. Hos personer over 19 år var det ingen økt risiko.

Nå er det slik at en undersøkelse ikke gir noe endelig svar, selv om en ni gangers økt forekomst er mye. Dette kan være såkalt statistisk signifikant, uten at resultatet kan regnes som endelig. Statistisk signifikans betyr at en har beregna sannsynligheten for at funnet ikke skyldes tilfeldigheter. Signifikansen oppgis gjerne i % av sannsynligheten, og bruker typisk å ligge på 90%, 95% eller 99%.

Det betyr at henholdsvis hver 10., hver 20. eller hver 100. slik signifikans er et rent statistisk fenomen. Det er en av de beste grunnene til at slike funn må kompletteres med andre undersøkelser.

Det er da også gjort:

Også i Sverige og Island har antallet barn med narkolepsi økt … imidlertid [er det] funnet et økt antall tilfeller av narkolepsi i og rundt Stockholm og i Island, også blant barn som ikke har blitt vaksinert.

Videre:

men norske helsemyndigheter har ikke klart å finne en tilsvarende økning i Norge

Aftenposten oppgir bare absolutte tall for Finland og Norge, henholdsvis 60 mellom 4 og 19 år i Finland, og 7 under 19 år i Norge.

Så langt, så godt. Men så kommer det, uthevet, et avsnitt som fastslår:

Den finske studien levner likevel ingen tvil om at det må finnes en sammenheng mellom vaksineringen og det økte antallet barn med narkolepsi.

Hva enn tallene viser, så er det i alle fall ikke det som står i siste sitat. Det er i høyeste grad tvil om dette, i og med at det var økning også i Sverige og Island, men at økningen der ikke kunne knyttet til vaksinasjon.

Hva vises så?

Jo, at den finske undersøkelsen gir grunn til å forske videre. Vi kan stille spørsmål som:

Er det systematiske forskjeller hos de som fikk vaksinen i Norge, Sverige, Island og Finland? Ble omtrent samme andel av hvert årskull vaksinert? Hvordan var informasjonen til risikogrupper? Er definisjonen på risikogrupper lik i de fire landene?

Forskjellene peker mot at det kan ha vært andre årsaker til narkolepsien, og at disse årsakene var/er forskjellig tilstede i landene.

Det antydes også i artikkelen i Aftenposten at det kan ha vært noe sammenfallende med vaksineringen. Det forklarer greit forskjellen mellom Norge og Sverige/Island, men ikke det finske resultatet.

Vår beste gjetning er at statistiske tilfeldigheter ligger bak. Det, og en ukjent årsak til narkolepsi hos barn mellom 4 og 19.

Reklamer

Responses

  1. Leita lenge og instendig etter knapp med tommel opp, skjønte til slutt at det var knappen med gul stjerne, ga opp å forsøke å logge inn, bestemte meg for å gi en verbal tommel opp i stedet. Godt skrevet! 🙂

  2. Takk, det er lenge siden vi fikk gullstjerner. 🙂
    Det var visst på søndagsskolen, der n lærte skulkingens gleder og sorger.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: