Publisert av: raagraaum | 1 august, 2011

Hvorfor skjedde det? Vilkårslogikk, årsakstankegang

Bloggeren Indregaard skriver for noen dager siden:

Tilsvarende: Det er ikke særlig sannsynlig at noen noensinne kommer til å hevde at det egentlig bor en Breivik i alle de islamofobe eller i alle de innvandringskritiske. Islamofobi og innvandrerhat er ikke tilstrekkelige betingelser for å bli drapsmann, åpenbart. Men argumentet er at de negative holdningene til muslimer, som gror og næres hos en alt for stor andel av folk flest, er en nødvendig betingelse.

Altså: Det er helt utrolig lite paradoksalt at vi som mener Al Qaida er et komplekst produkt av applausgrupper i vestlighatende regimers propagandaapparater, økonomisk ulikhet, kunnskapsløshet og islam også mener at ABB er et komplekst produkt av materielle betingelser, applausgrupper i muslimhatende webringer og delvis inn i etablert politikk, vestens fall fra økonomisk hegemoni, internettets kunnskaps-ekkokammer og innvandringsdebatten. Det er nøyaktig samme analysemetode.

Vi er på ingen måte uenig, annet enn at henvisningen til vilkårslogikk kanskje er lite hensiktsmessig.

I boka Vilårslogikk går professor Tranøy gjennom tankegangen om henholdsvis tilstrekkelige og nødvendige vilkår for at noe skal hende.

Det er nyttige analysemidler i en del sammenhenger, men ikke alltid. Som en «hale» gjennomgår boka også fenomenet «årsak». Etter vår oppfatning blir framstillingen noe mer famlende og utilfredsstillende i denne delen.

Og det er nettopp hva vi trenger når vi går inn på hvilke faktorer som har vært medvirkende til massedrapsmannens attentat.

Vi vil advare mot å hevde at retorikken fra visse Frp-representanter er en nødvendig forutsetning for Anders Behrens Breiviks handlinger. For det er ikke slik at hvis for eksempel Tybring Gjedde hadde unnlatt noen (eller alle) av sine islamofobe uttalelser, så ville Anders Behrens Breivik med sikkerhet ha unnlatt å gå berserk på Utøya, og bombe regjeringskvartalet.

Tankegangen om nødvendige og tilstrekkelige vilkår er kort og godt lite egna, fordi sosiale forhold er for komplekse til slike analyser.

Vi kan selvfølgelig si at uten en spesiell form for (gjerne misforstått) kristendom, så ville handlingen ikke fått samme karakter. Men vi kan ikke dermed si at uten kristendom, ingen Utøya-massakre. Vi vet kort og godt ikke nok til å si det. Vi kan heller ikke si at uten et utbredt norsk islamhat, ville personen Anders Behrens Breivik ikke ha begått grusomheter. Vi kan ikke en gang med sikkerhet si at uten noe norsk islamhat, ville han ikke handlet som han gjorde. I et sinn som hans, hvem vet, kanskje han ville sett på det som et ekstra «bevis» for sin forskrudde verdensoppfatning?

La oss i stedet ta en analogi eller to.

Et tomt glass står under en dryppende kran. Før eller seinere vil det renne over. Spørsmålet er da: Hvilken av disse dråpene forårsaker at det renner over?

Vi kan ta den overforenklede, og si at det er den siste. Men den siste ville ikke ha ført til at der rant over, uten den nest siste, eller den første eller en hvilken som helst annen.

Så enkelt er selvfølgelig ikke et politisk attentat. Det forutsetter en rekke «dråper»; noen i kjeder som den dryppende krana, andre mer sammenraska fra forskjellige kilder.

Så derfor, en annen analogi: Et utett tak, der beboeren har satt ut bøtter for å samle opp vannet sånn at regnet ikke ødelegger parketten.

Hvis nå en av disse bøttene renner over, er det da hensiktsmessig å leite etter akkurat hvilke(n) utetthet i taket som førte til drypping i akkurat den bøtta som ble full?

Eller er det vesentlige å gå gjennom hele taket og få tetta det?

Det er her vi har all grunn til å respektere de Frp-erne og islamkritikerne som nå går i seg selv og ser etter hvordan de kan unnlate å være med på å «lage hull i taket».

Mens de som gjentar den gamle leksa om at Frp i bunn og grunn bare er snille og gode, og dermed ikke kan ha hatt noe med det uhyrlige å gjøre, overser virkeligheten: At det har vært lekkasjer i det taket som skulle beskytte oss alle mot individer som Anders Behring Breivik.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: