Publisert av: raagraaum | 15 august, 2011

«Blårussen» regner feil igjen – gode trygdeordninger gir mer arbeidsdeltakelse

Kjetil A. van der Wel (stipendiat, Høgskolen i Oslo og Akershus) forteller i dagens Aftenposten:

Men er det slik at land med mer sjenerøse velferdsordninger har flest utenfor arbeidslivet og færre syke i jobb? Spørsmålet er blitt undersøkt i flere sammenlignende studier på ulike vis. I en studie av 26 europeiske land fant vi ikke bare at sjenerøse velferdsstater har høyere sysselsetting, men også at de dårligst stilte – de som har lav utdanning og/eller kronisk sykdom – oftere er i jobb innenfor slike samfunn. Forskjellen var så stor at om en person med både lav utdanning og dårlig helse bodde i et skandinavisk land, heller enn i for eksempel Storbritannia, ble ulempen knyttet til det å være syk opphevet. En svensk undersøkelse finner tilsvarende at arbeidsmotivasjonen er høyere hos folk som bor i sjenerøse velferdsstater.

Andre undersøkelser viser at også langtidstrendene er mer fordelaktige for svakerestilte gruppers sysselsetting i Norge og Sverige, sammenlignet med i Storbritannia og Canada, der ytelsene er lavere. Videre viser en studie foretatt ved Høgskolen i Oslo og Akershus at arbeidsmotivasjonen holder seg stabil i Norge over tid, også blant de yngste i arbeidsmarkedet.

Sammenlignende forskning tyder dermed ikke på at sjenerøse ytelser lokker til seg folk i den grad at arbeidsnormen eller yrkesdeltagelsen svekkes. Tvert imot har slike samfunn mer inkluderende arbeidsliv.

Mennesker er ikke brikker i et brettspill.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: