Publisert av: raagraaum | 20 oktober, 2011

Lydriket

Høyres Peter Gitmark gir et intervju med NTB (her gjengitt av Hegnar), der han karakteriserer den lille krusningen i et lunkent vannglass fra en kastrert opposisjon og journalister med liten evne til å finne nytt slik:

– Dette skjedde på høyden av Bushs upopularitet i Norge. Stoltenberg ville markere åpent en anti Bush-linje, hevder Gitmark overfor Aftenposten.

La oss bare kort minne om fakta:

Før valget i 2005 hadde Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti samla seg om et regjeringsalternativ. Det vil si at både vi velgere og ganske sikkert også fremmede makters ambassader visste godt hva ei rødgrønn regjering ville medføre. Blant annet en liten justering i utenrikspolitikken. Ikke en stor justering, men i praksis mer sentrumsorientert enn borgerlige regjeringer der Høyre var det største partiet og levde på nåde fra Fremskrittspartiet.

De mest aktuelle sakene var den ulovlige krigen USA førte mot Irak, hva den norske militære innsatsen i Afghanistan skulle være, og midtøstenpolitikken.

Nå var situasjonen den at USA hadde en president, for ikke å snakke om visepresident (med langt mer makt enn normalt) som lå langt til høyre for norsk politikk. I motsetning til spionbyråkraten president Bush I, var president Bush II i tillegg tilhenger av en tankegang der han hadde et slags personlig oppdrag fra «gud», og dermed i egne øyne sto over kritikk. Det å være uenig er for en slik politiker og hans hoff ondskap, ikke uenighet.

Så til samtalen. Den finnes sikkert på bånd og transkribert i USA. Og vi ville være forbauset om den ikke kan leses som om Jens Stoltenbergs uttalelser i norsk presse var ga et uriktig bilde.

Vi skal heller ikke se bort fra at Bush II var så dårlig orientert at han ikke forsto eventuelle referanser til den omlegging av norsk politikk som Stoltenberg kan ha forutsatt.

Bush og hans administrasjon kan ha forutsatt at Norge fortsatt ville være lydig overfor ham, som USAs president og «gud»s utvalgte til å lede verden.

NTB-artikkelen avsluttes da også med denne konstateringen:

Ifølge Aftenposten var det mer enn telefonsamtalen med George W. Bush som forsuret forholdet mellom de to landene.

Bush-administrasjonen skal ha fått flere forsikringer fra Arbeiderparti-folk om at SV ikke ville få innflytelse på utenrikspolitikken til den rødgrønne regjeringen. Men like etter at Stoltenbergs ferske regjering inntok regjeringskontorene, skjedde flere utenrikspolitiske endringer som ikke var populære i Washington:

Norge trakk seg ut av NATO-operasjonen i Irak, reduserte bidraget i Afghanistan og hadde dessuten plutselig kontakt med Hamas. Statoils engasjement med Iran var dessuten nær ved å komme i konflikt med USAs boikott av landet.

Konflikten, som vel i det store og hele fantes i hodet til presedent Bush II og hans stab, skyldes sånn sett dårlig arbeid fra USAs ambassade i Norge.

I den grad den har som oppdrag å informere om den virkelige politiske situasjonen i Norge, og ikke forsøke å styre den.

Reklamer

Responses

  1. Skulle jo tru at president Bush hadde blitt briefa av utanriksminister Colin Powell eller nokon annan om at det hadde vore eit regjeringsskifte i Noreg, og at dette sjølvsagt ville føre til visse endringar. Viss ikkje, var han endå meir inkompentent enn eg trudde.

    Og dersom så Bush sjølv ikkje tok opp den norske okkupasjonen av Irak, kvifor skulle så Stoltenberg gjere det, i ein kort høfligheitssamtale? Han tenkte kanskje at dei båe helst ville la saker det var usemje om liggje, og heller prate om det dei var samde om.

    Same kva, når Bush ikkje liker politikken din tyder det på at du gjer noko rett.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: