Publisert av: raagraaum | 23 oktober, 2011

Gleden ved å vite

Det finnes en slags mennesker som kan sette seg ned med et leksikon (= Wikipedia i tolv eller tjuefire bind papir) og lese det fra perm til perm. Da n var barn hadde vi en ekstra grunn til å gjøre dette: Informasjonsmangelen.

Like vel har jeg forstått at det finnes mennesker også i dag som kjenner denne uslukkelige lengselen etter å vite noe, til tider så godt som hva som helst.

(Nåja, for vår del går grensa ved fotball.)

Men i alle fall. I Tyskland kom vi over tre bøker på Aldi Markt. Aldi Markt, for den som ikke kjenner til det, er en billigversjon av LIDL, og det eneste stedet i Tyskland vi har greid å kjøpe øl som var udrikkelig.

Disse bøkene, omtrent 500 sider, er en slags kompendier om matematikk, (natur)-vitenskap og verdenshistorie (med tysk vri). Det var ei om finurligheter i tysk grammatikk, men så langt strekker vår nysgjerrighet seg ikke for øyeblikket. (Det var litt annerledes da vi laga vår egen private oversettelse av Tractatus Logico-Philosophicus, men det er en helt annen historie.)

Men altså, den tyske oversikten over datoer (årstall) av viktighet i de siste godt 2000 år, har medført behov for å skjønne det her med kurfyrster og grever. Tyskerne er store på grever, kan det se ut til.

Og dermed sitter vi med gleden over å vite noe vi ikke har det ringeste behov for:

Kurfyrster er de fyrstene (inkludert kirkefyrster) som sto for valget av tysk konge, og dermed tysk-romersk keiser. (Med forbehold om den tid da paven rota det til.)

Greve kommer av grafein, altså skrivere.

Pfalzgrever er palassgrever, opprinnelig skrivere, regnskapsførere og «jurister» ved hoffet.

Landgrever er, logisk nok, lensherrer over et visst landområde.

Markgrever er også lensherrer, men over et landområde som grenser mot «de andre.» Det vil si at markgrevene var forsvarere av rikets ytterkanter.

Og en fransk marquis er altså en grensegreve.

Legg så til at i Tyskland var/er visse dommeraktige lokale «embeter» titulert med diverse former for greve. Så en behøver ikke en gang å være adel for å være greve.

Er en engelsk greve opprinnelig en (ac)count(ant)? Visse kilder vi har sett på antyder dette. Hmmm, Count Basie som regnskapsfører.

Den som gjør kur, foretar et valg.

Og hva med Hed(e)mark og Telemark?

Det er det fine med unyttig kunnskap: Det tar aldri slutt. Det er alltid noe mer å lure på, leite etter, å vite.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: