Publisert av: raagraaum | 25 oktober, 2011

Gjør din plikt og krev din rett

… var en gang arbeiderbevegelsens slagord.

I dag heter det «Alle skal med», og sammenhengen er der nok, den.

Bortsett fra dette med de såkalt «papirløse» asylsøkerne. Og, for den saks skyld, alle ennå ikke godkjente asylsøkere. (Bruker ordet «asylsøker» litt upresist her.)

De skal i prinsippet ikke «med.»

De skal ikke bidra med noe som helst. Først godkjennes, så, kun deretter, bidra. Hvis en da ikke er blitt tilvendt å få, om ikke alt, så i alle fall til livsoppholdet i henda.

I den forbindelse er det en glede å kunne anbefale en artikkel i Minerva, skrevet av Merethe Ranum.

Hun sier blant annet:

Jeg undrer meg imidlertid over hvorfor ikke flere politikere snakker om plikt til å arbeide. For utgjør ikke et arbeidsfør menneske – med eller uten lovlig opphold – en ressurs for samfunnet? Og har da ikke også vedkommende en viss plikt til å arbeide og gjøre en innsats for fellesskapet? Eller for å snu det: Har ikke samfunnet en egeninteresse i at vedkommende, så lenge han eller hun oppholder seg her, settes i stand til å bidra?


Hun er i artikkelen inne på argumentene for å utestenge de papirløse, og avviser dem ikke i og for seg. Men veier de forskjellige hensynene opp mot hverandre, og konkluderer sånn:

Et gammelt ordtak sier at lediggang er roten til alt ondt.

Akkurat det har vi empiri for å hevde. Det å gå arbeidsledig og ha lite sosialt nettverk, gir dårlig selvfølelse. Når dette er en situasjon som vedvarer år etter år, er det langt fra heldig. At mange i denne gruppen i utgangspunktet sliter med dårlig psykisk helse etter traumatiske opplevelser, er det ikke uventet – om enn ikke unnskyldelig – at enkelte utvikler antisosial adferd eller begår straffbare handlinger.

Jeg snakket for en stund siden med noen polititjenestemenn som har hatt en del kontakt med irregulære flyktninger. De mente at de selvsagt burde få mulighet til å arbeide. Som en av dem sa:

Å stue fire-fem mannfolk med ulik religion inn på samme rom på asylmottaket uten å gi dem mulighet til å komme seg ut å gjøre noe fornuftig, er bare tragisk. Er det rart det blir bråk?

Jeg er glad for at jeg var en av dem som stemte for å la irregulære flyktninger få arbeidstillatelse. Jeg mener det er det samfunnsøkonomisk mest fornuftige. Men aller viktigst: Det er det mest humane.

Merethe Ranum er kommunalråd for Høyre i Trondheim, og stemte for forslaget om å gi papirløse rett til å arbeide.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: