Publisert av: raagraaum | 1 desember, 2011

Som alle andre schizofrene?

Klinikkoverlege Per H. Bentsen ved klinikk for sikkerhetspsykiatri ved Sandviken sykehus i Bergen, mener det beste er å behandle Anders Behring Breivik sammen med andre pasienter.

- Jeg ville behandlet ham sammen med andre. Han er veldig forskjellig fra andre ut ifra hva han har gjort, men ikke ut ifra sin sykdom.

(Aftenposten.)

Vi har møtt og arbeida sammen med en god del psykiatere. Blant dem noen av de skarpeste hjerner vi har møtt, noen de fineste mennesker vi har møtt – og noen av de største «idiotene» vi har møtt.

Klinikkoverlege Per H. Bentsen er ikke en av dem vi har samarbeida med. Men hvor mye mer naiv går det an å være? La oss gå ut fra at ABB er schizofren (og vi deler ikke kritikken fra naive Sandberg og mindre naive, men holder det åpent inntil videre):

ABB skiller seg ut fra andre schizofrene ved sin voldelighet, sin evne til å planlegge og holde sin sykdom skjult.

Det må enten føre til at vi avviser diagnosen – eller at vi godtar at hans tilstand framviser til dels ganske så uvante symptomer.

Som det heter når en sånn dreper for fote.

Er vi sikre på at rettspsykiaternes diagnose er rett? Nei. Men i alle fall ikke det motsatte. Sannsynligvis vil retten, på tross av feilskjæret (for å være snill) fra Stortingets justiskomites feilskjær, be om ytterlig vurdering.

Hva vi gjetter på? At også neste sett fagfolk vil finne det samme. Gjetter, ikke som er sikker på.

Reklamer

Responses

 1. Så langt jeg kan bedømme ut fra referatene i avisene, er ABBs diagnose korrekt. Men med tanke på hva denne mannen har gjort og hans «planer» for fremtiden, er jeg ikke sikker på at psykiatrien vil være i stand til å sikre denne mannen i årevis fremover. Ser for meg at hvis han fortsatt lever om 50 år vil han ennå komme med trusler på vegen av Knight Templars.

  All respekt for vårt humane rettssamfunn og pasientenes rettigheter, men det dreier seg også om sikkerheten til en masse mennesker her, og hensynet til publikum bør veie tungt – på tross av at vi i følge ABB er «hans folk.» (Diagnostisk burde vel et slikt utsagn si sitt…)

 2. Norsk psykiatri har knapt nok hatt en så farlig pasient noen gang. Det han har gjort er (unnskyld ordet som har så mange positive betydninger) enestående. Det vil si at det sykehuset som får ansvaret for ham må gjøre forandringer, forbedringer mht. sikkerhet.

  Som du ser, mener vi også at det er naivt å tru at han kan behandles som andre. Behandles her som terapi. For å ta det åpenbare: I det øyeblikk at behandling (medikamentell, samtale osv.) skulle føre til at han ble rasjonell, så står han overfor en virkelighet som det er tvilsomt at han kan greie å leve med.

  Det er en «hemmelighet» som folk i psykiatri og fengselsvesen helst ikke snakker om: At noen mennesker som har gjort virkelig grusomme ting, mister viljen til å leve når det virkelig går opp for dem hva de har gjort – og at etter et antall forsøk på å ta sitt eget liv, hender det «man» ser bort og lar dem lykkes.

  I tilfellet ABB vil «man» ikke kunne la det skje.

  Hva slags muligheter har ABB da? Min gjetning er – en form for varig forskyvning av virkeligheten, at han stenger av for virkeligheten. Hva, hvordan, hvem veit? Han kan bli religiøs? Han kan fortsette å se seg sjøl som «tempelridderen». Han kan … nesten hva som helst.

 3. Jeg er helt enig med deg. Det faktum at han ikke viser noen form for anger, snarere tvert imot, kan peke i to ulike retninger: enten at han er psykotisk (sprøyte gal i folkelig forstand), eller at han er like «normal» som nazistene som under forrige verdenskrig gladelig myrdet jøder – fordi det var «nødvendig»…. ABB refererer til samme slags «nødvendighet» som beveggrunn for sine handlinger.

  Hvis han er psykotisk og etter hvert klarner såpass mye opp at han forstår rekkeviddene av sine handlinger, må vel «suicidal terminiering» være en opplagt løsning. Men av en eller annen grunn tror jeg ikke at han alltid kommer til å betrakte seg selv som en helt, kanskje misforstått, javel, men likevel en helt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: