Publisert av: raagraaum | 17 januar, 2012

Med og uten hijab

Vår forfatter, n, var i dag på et av de utallig mange apotekene. Den (i vårt noe aldrende syn) unge dama var plutselig uten hijab. Vi har aldri hatt noe problem med at hun tidligere bar hijab – og nesten demonstrativt tok øyekontakt og holdt den.

I dag, med oppsatt hår, men uten hijab, var øyekontakten mer normal norsk. Litt nølende, typisk norsk.

Vi har lenge ment at det å gi de som ønsker det mulighet til å utøve sitt yrke i hijab eller med turban og hva det måtte være av klesdrakt som er tilpassa jobben, bør ha lov til det.

Det ser ut til at nok et utvalg har kommet til samme konklusjon.

Vi har også lenge ment at forbud bare bør brukes når det er absolutt nødvendig for fellesskapet. Som Egner sier det med politimester Bastian: «Man skal ikke plage andre, man skal være god og snill, og forøvrig kan man gjøre hva man vil.»

Altså, forbud mot sånt som hijab er bare riktig hvis det plager andre. Vi erkjenner at det å bruke hijab kan være mer eller mindre påtvunget, men til plage for andre er det ikke. (Annet enn for de mer paranoide.)

Og så langt ser observasjon ut til å vise at den som gis rett til å bruke sin hijab og dermed får seg en utdannelse og en jobb i det norske samfunnet – gjerne kan komme til at det finnes andre måter å være muslim (eller sikh eller ….) enn hijaben.

Poenget er, for de av oss som er frihetlige sosialdemokrater, at den som blir gitt frihet i et godt samfunn lettere tar til seg dette samfunnets normer.

Mens den som opplever tvang gjerne forskanser seg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: