Publisert av: raagraaum | 18 mars, 2012

Senilt fra Datatilsynet

Vi tilhører ikke Datatilsynets største fanskare, men var forsiktig optimistisk da det fikk ny ledelse.

Dagens oppslag i Aftenposten
gir oss mindre håp:

Aldersdemente må ha samtykkekompetanse for å få GPS-sporing:

Det er ikke nok at nære pårørende gir tillatelse, heller ikke om vedkommende har en verge som sier ja. Den demente selv må være så klar at han eller hun forstår hva sporingsteknologi innebærer

Datatilsynet gjømmer seg bak formaljus:

Datatilsynet viser til dagens lovverk, som krever at det skal gis samtykke fra den demente, om man, som i dette tilfellet, skal delta på et helserelatert forsøk. Tilsynet er i utgangspunktet positiv, men forholder seg til loven

Men det er jo her problemet ligger: De aktuelle kandidatene kan ikke gi slikt samtykke med noen mening. Derfor er det pårørende som tar alvorlige avgjørelser for mennesker i denne situasjonen.

Heldigvis har vi en helseminister som er mer opplyst:

Det er viktig og riktig å se på implementering av ny teknologi i omsorgssektoren. GPS-teknologi kan skape trygghet og frihet for mennesker med demens som alt for ofte møter låste dører, men også for de pårørende, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til Aftenposten.no.

I fjor høst kom rapporten fra Hagen-utvalget, som presenterer nye løsninger for å møte fremtidige omsorgsutfordringer. Rapporten «Innovasjon i omsorg» viser at nyskaping er mangelvare i en sektor som betjener 265.0000 nordmenn og koster samfunnet 80 milliarder kroner årlig.

– Nå går vi gjennom alle høringsinnspillene, og mye må sees i sammenheng. Men jeg er innstilt på lovendringer som gjør det mulig å ta i bruk GPS-teknologi hos mennesker med demens uten at de har gitt sitt samtykke.

Og vi blir sittende og tenke på Datatilsynets formalisme og lovtrekkeri med tanke på den senile dama som satt krøkt innunder et kjerr gamle ripsbusker i frykt for de som leita etter henne.

Reklamer

Responses

 1. Sletta etter oppfordring fra forfatter – se neste.

 2. Bleh. Slett gjerne forrige post og la den korrekturleste versjonen stå igjen.

  Jeg skjønner ikke helt ditt utgangspunkt. Jeg er enig er at det høres snålt ut at ikke en verge skal kunne ta denne typen beslutninger, men hvis det er det loven sier, så er det vel tilsynets fordømte plikt å opprettholde den loven? Jeg vil pokker ikke ha et tilsyn som gjør seg til over-lovgiver og sier «Denne loven hadde en konsekvens som vi synes var dum, så dere kan bare se bort fra loven». Hvis loven har dumme konsekvenser, så er selvfølgelig løsningen å fikse loven på korrekt måte – og det er nettopp det helseministeren tar til orde for, så jeg forstår ikke hvorfor hun liksom skal være den snille og tilsynet de slemme oppi dette her.

 3. Det er to grunnleggende forskjellige måter å praktisere lover på – intensjon og lovens bokstav.

  Ingen lov er så klar at det ikke er rom for skjønn.

  I den aktuelle saka er det for eksempel praktisert sånn at hvis du setter en GPS-sporer på din senile bestefar, så er det helt i orden.

  Datatilsynet har siden det ble oppretta vært en katastrofe ved at det har praktisert ekstremt reaksjonært lovbokstavtrekkeri. Alt med «data», alt elektronisk, er ansett som noe farlig vi må verges mot.

  Vi hadde håpa at den nye lederen i Datatilsynet skulle føre det fram til vår tid.

  Selvfølgelig kunne datatilsynet sagt at loven er uklar, derfor godkjennes et antall forsøksprosjekter som kan gi grunnlag for en lovendring der et godt redskap for økt trygghet for senile kan få sitt hensiktsmessige regelverk.

  Andre eksempler på hvor reaksjonært og farlig det er – manglende integrering av helsedata. Mennesker dør fordi prøver og henvisninger rotes bort i posten.

  Vi kunne hatt hensiktsmessige systemer for helsedata (journal, undersøkelser, resepter, henvisninger) for lenge siden, hadde ikke Datatilsynet sett det som sin oppgave å bremse.

  Et tilsyn har en langt videre oppgave enn å være bremsekloss – det bør også være en pådriver, initiativtaker for bedre løsninger.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: