Publisert av: raagraaum | 30 mars, 2012

Marie Simonsen som sir Humphrys beste venn

Marie Simonsen, som før glimtvis har bært Dagbladets gamle radikale fane halvveis høyt, framstår nå som byråkratiet, det bestående, det konservatives beste venn.

Nå er ikke hennes jakt etter statsråder som tenker og handler sjøl noe nytt. Vi husker ikke hvem det var som tok en av Høyres mest oppegående statsråder (ved siden av Kristin Clemet), Victor Normann. Poenget vi vil se på, er hvordan formaliteter som fremmer byråkratiet blir framstilt som om de var den eneste rette sannhet.

I denne verden er det sånn at tanken om «de tre statsmakter» tas bokstavelig: Den lovgivende, den dømmende og den utøvende. (Og med pressen som «den fjerde» uformelt hengt på.)

Problemet i et moderne samfunn er at modellen stammer fra en verden der politikerne hadde begrensa makt, mens embedsmennene hadde stor makt.

Embedsmenn finner vi i den dømmende, og i den utøvende. I alle fall reint formelt. Men enhver som har hatt en aldri så liten fot innafor, veit at embedsmenn også har stor innflytelse på den lovgivende.

Embedsmenn skriver seg fra den eneveldige kongens behov for å overstyre og kontrollere adelen. Og de viste seg som et levedyktig tilskudd og kontrollmekanisme i en verden der tanken var at den som Gud ga en tittel, ga han også forstand.

Men det er lenge siden folkestyret tok kontroll over de eneveldige kongene. Det gjorde de ved å gå inn i to av de tre grunnleggende statsmaktene (i noen land også i den dømmende, noe vi ikke opplever som en rettsstat). Politikere erstattet adelen og borgerskapet som kongens rådgivere (statsråd). Og de overtok kongens lovgivende makt. Først ved å gi kongen råd om lover, men etter hvert ved å overta … og her blir det litt vanskelig. Kongen kan (i Norge) fortsatt nedlegge veto mot en lov. I den nåværende konges tid var det vel såpass nær at Stortinget ga seg og føyde Kongens ønske om fortsatt å være statskirkas overhode; ellers har han vel holdt seg godt på avstand.

I den formelle tankeverden er det et skille mellom politikeren som medlem av Stortinget, og politikeren som statsråd. Dette er selvfølgelig tullball.

Og her, etter en noe for lang (og for statsvitere og historikere kanskje grovt forenkla) innledningen, til saka.

For byråkraten, for «sir Humphry Appleby», er det ideelle, det som gir ham mest makt, at politikeren som Storting holder seg til å være lovgivende (inkludert forskrifter), mens politikeren som Regjering holder seg til å følge reglene som politikeren som Storting har gitt.

Politikeren som Regjering skal i tillegg tilrettelegge lovforslag overfor politikeren som Storting. Og denne tilrettelegginga skal, selvfølgelig, gjøres under oppsyn av … sir Humphry Appleby.

Ideelt er denne sir Humphry Appleby jurist, og har dermed også mulighet for å gå over i den tredje statsmakt – den dømmende. I denne verden er politikeren embedsmannen, juristens, mer eller mindre lojale og trofaste tjener. (Spesielle britiske forhold gjør at sir Humphry er klassisk utdanna.)

Det er dette «Yes Minister» og «Yes Prime Minister» handler om: Sir Humphry Applebys intriger for å vedlikeholde sin kontroll over politikeren som mener seg å ha et mandat fra folket til å endre ting. Sir Humphry har særlig to våpen: Politikernes behov for å bli gjenvalgt – og formaliteter.

Og der er vi tilbake til dagens situasjon (og Victor Normanns).

Pressen, den fjerde statsmakt, er i «sir Humphrys» makt.

Og Marie Simonsen avslører seg. Hun er ikke den kritiske journalisten hun har forsøkt å framstille seg som. (La oss også ta med sjefsklakøren hennes, Arne Strand i den økonomisak hardt pressede Dagsavisen).

Hun (de) er bruktbilselgere, som gir oss enhver «nyhet» som selger.

I stedet for å stå for prinsippet om representativt folkestyre, der de nå anklagede statrådene faktisk forsøkte å få til gode, smarte, riktige løsninger, i stedet for å la byråkratene vanne det ut, sørge for at ikke noe egentlig skjer utenfor deres kontroll.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: