Publisert av: raagraaum | 29 juni, 2012

Om nordlendinger og andre ulønnsomme og plagsomme innvandrere

Det er en glede å vise til en artikkel av Kristin Clemet – og for den som har lyst, gjerne boka også.

Kristin Clemet kom til Oslo som nordlending i 1960. Det var ei tid da nordlendinger ikke var ønska som leietakere, og ble diskriminert på arbeidsmarkedet, skjelt ut i butikker, isolert sosialt.

n har noe av samme opplevelse, et godt tiår tidligere, og ikke som nordlending, men med en sterkt avvikende og vel vanskeligere dialekt enn nordlendinger.

n opplevde i tillegg å vokse opp i et miljø der de fleste var innvandrere, nesten ingen fra de sentrale østlandsområdene, og absolutt ingen fra Oslo. Han gikk på barneskolen (2. til 8. etter dagens ordning) i en klasse der ca hver tredje elev hadde slik innvandrerbakgrunn. Denne tredjedelen (pluss en eller to av de «innfødte» i skolekretsen) har i dag universitetsutdannelse. De «innfødte» sånn generelt gikk det dårligere med. 10% alvorlige forbrytere, sånne ting.

Men våre foreldre var lykkesøkere, må vite, ikke ekte flyktninger.

La oss tenke over det. Norge mottok ungarske flyktninger etter oppstanden i 1957. Problemfritt? Nei, på ingen måte. Det var problemer med ungarerne – men den som kikker seg litt om vil vite at det faktisk gikk veldig så bra. En annen problemgruppe i nærere tid var vietnameserne. Det har gått seg til med dem også, sånn i det store og hele.

Men nå skriver vi ikke annet enn det Kristin Clemet har gjort bedre. Det er alltid en glede for en gammel raddis å kunne anbefale anstendige høirefolk. Les det hun skriver, og tenk over det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: