Publisert av: raagraaum | 23 april, 2014

Reservert debatt

Leder av helsekomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), sier ifølge siste.no:

Det er ikke en reservasjonsrett, det er ikke en omkamp om abortloven, det handler ikke om at kvinner ikke skal få resept på p-piller eller at leger skal kunne nekte gravide abort. Kvinner trenger heller ikke henvisning, de kan gå rett til sykehuset for abort, sier Kjos til avisen.

Dette er helt riktig, og i stor grad oversett av de som argumenterer mot ordningen Kristelig Folkeparti har påtvunget nuværende regjering.

Problemet som ingen ser ut til å snakke om er dette:

Hensikten med fastlegeordningen er ikke å gi legene kontroll over pasientene. Hensikten er å gi oss pasienter et stabilt, fortrolig og nært forhold til en lege som kjenner vår helsetilstand. Helse i ordets videste forstand.

Og det er her ordningen som foreslås svikter. Kvinner som trenger abort mister på små steder retten til en lege som gir pasienten nettopp dette.

Løsning 1: Å gå direkte til sykehuset. Hvis årsaken er at pasienten vet at legen er mot abort, vil pasienten sannsynligvis ikke ønske å opplyse legen om det. Men dermed brytes forutsetningen for et tillitsfullt forhold mellom pasient og lege.

Løsning 2: Å bli overført til en annen lege i kommunen lider av akkurat samme problem.

Det vil si, på steder der det er få leger å velge mellom.

Og det er et problem langt flere steder enn i grisgrendte strøk. Det er nemlig ikke slik at norske kommuner har lister av gode leger med ledige plasser for nye pasienter. Den som ikke har hatt behov for å skifte kan ta en kikk her:

http://www.legelisten.no/

Nettstedet viser ikke bare hvilke leger som har ledige plasser, men også pasienterfaringer med de forskjellige legene. For å si det enkelt: Det er åpenbart ikke tilfeldig at noen leger har ledige plasser, mens en må passe på for å få innpass hos de gode legene.

Hvis det virkelig er legenes samvittighet som er problemet, gir løsningen seg selv: Den som vil være fastlege må være villig til å gjøre alle de oppgavene en fastlege skal gjøre.

Det er jo ikke akkurat sånn at disse legene blir fratatt muligheten til å være lege.

Slik saken står er det nokså åpenbart at forslaget er Kristelig Folkepartis markeringsbehov sammen med enkelte legers behov ønske om å styre pasientenes moral.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: